Index Vakbarát Hírportál

Akkora csillagot találtak, hogy körülötte is csillag kering

2018. december 19., szerda 15:45

Nagy meglepetést okozott az űrkutatóknak az újszülött MM 1a csillag, amelynek a méretes korongja körül nem egy bolygót láttak keringeni, hanem egy másik csillagot. A jóval kisebb csillagtárs az MM 1b nevet kapta, és könnyen lehet, hogy saját bolygóképző - protoplanetáris - korongja van.

Ez az egyik első eset, hogy egy csillag korongjában egy másik csillag létrejöttét észlelték és dokumentálták.

A bináris rendszerek viszonylag gyakoriak, és a legjobb ismereteink szerint ugyanúgy jönnek létre, mint amikor csak egy csillag születik. Egy nagy kiterjedésű molekuláris felhő egy része összeroskad a saját tömegétől, és ha elég nagy ez a felhő, akkor akár két csillag is kijön belőle.

A Leeds Egyetem csillagászai mégis meglepődtek a felfedezésen, amikor ott találtak csillagot, ahol általában bolygók szoktak keletkezni. Méretkülönbséget jól mutatja, hogy amíg az MM 1a negyvenszer nagyobb tömegű a Napnál, a MM 1b csupán feleakkora.

A kutatók úgy vélik, hogy a csillagkeletkezés hagyományos menetrendjével szemben a MM 1b a nagyobb társának a korongjából keletkezett. Az MM 1a hatalmas tömegű diszkje nem volt képes egyben maradni, kisebb darabok szakadtak le belőle, és az egyik ilyen töredékben annyi por és gáz gyűlt össze, hogy az elég volt egy másik csillag létrejöttéhez.

Ezek a csillagrendszerek igen rövid életűek, az óriáscsillagok általában szupernovaként végzik, ami a tudósok becslése szerint egymillió éven belül következik be.

A kutatómunka az Astrophysical Journal Letters  című tudományos lapban jelent meg.

(Astronomy.com)

Rovatok