Index Vakbarát Hírportál

Jogellenes Palkovics fenyegetőzése az MTA elnöksége szerint

2018. december 20., csütörtök 15:43

Méltatlan és jogellenes Palkovics László miniszter pénzvisszatartással fenyegető terve az MTA vezetése szerint. Erről a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége levélben tájékoztatta az innovációs minisztert, azt is sérelmezik, hogy nem is tudják, mi lenne pontosan a mindent átalakító nagy koncepció.

Az Akadémia és a kormány közötti konfliktusban Palkovics korábban kilátásba helyezte, hogy addig nem biztosítják teljes egészében az akadémiai kutatóintézetek költségvetését, ameddig nincs megegyezés, vagyis az MTA nem fogadja el a tervezetét (a kutatóintézetek működésének „áttekintése”, valószínű elvétele/megszüntetése, a kormány által favorizált témák előtérbe helyezése, 

összességében a politikától való függőség növelése). Eszerint, bár a kutatók bérét biztosítanák, az egyéb (pl. rezsi, intézményfenntartási) költségeket a minisztérium visszatartaná. A konfliktus miatt a miniszter az utolsó pillanatban meggondolta magát, és nem ment el az MTA rendkívüli közgyűlésére, ahol így nélküle döntött a magyar tudomány elitje elsöprő többséggel arról, hogy Lovász László MTA-elnököt támogatják abban, hogy a kormánytól is védje meg a tudomány függetlenségét.

Azóta Palkovics László környezetéből azt hallani, hogy a miniszter gyakorlatilag teljes egészében pályázati alapra helyezné át az MTA finanszírozását: az elnyert kutatási támogatások után fizetne a kormány arányosan intézményi forrásokat. Ennek részletei azonban nem ismertek, és mint most kiderült, az MTA elnöksége sem tudja, hogy mi is lenne a miniszteri koncepció, mely az egész magyar tudományosság működését átalakítaná.

Mint azt az MTA elnöksége által aláírt, Palkovics Lászlónak címzett levélben írják:

A Magyar Tudományos Akadémia sajnálattal vette tudomásul, hogy Miniszter úr nem vett részt a Közgyűlésen. Miután az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elképzeléseit a Magyar Tudományos Akadémia csak vázlatos formában ismerhette meg, a Közgyűlés résztvevői várták Miniszter úr személyes tájékoztatását, amelyben bemutathatta volna „a jövőbeni strukturális és finanszírozási modellt”. Erre azonban nem került sor, így az MTA továbbra sem ismeri a koncepciót és a „jelenleg zajló átalakítás” szakmai érveit, a szükséges hatásvizsgálat módszertanát és eredményeit, illetve a tervezett intézkedések tartalmát és ütemezését.

„Az MTA elvárta volna, hogy a Miniszter úrnak is megküldött dokumentumra az MTA elnöke és Közgyűlése az akadémikus minisztertől érdemi választ kapjon.”

Az MTA és Palkovicsék korábban abban állapodtak meg, hogy feláll egy olyan paritásos bizottság, melybe mindkét fél delegál tagokat, és majd ez tesz javaslatokat, hogy szükség van-e nagyobb átalakításokra. Összességében azonban mindenképpen meg akarják tartani a kutatóintézmény-hálózatukat:

A hazai K+F+I rendszer szerkezeti átalakítása véleményünk szerint nem jelentheti az akadémiai kutatóhálózat szétdarabolását. Egy ilyen lépés nem szolgálná sem a magyar tudományosság, sem az ország javát

– fogalmaznak az Indexhez is eljutott levélben.

Az MTA vezetése a működési pénzekkel való kvázi zsarolással kapcsolatban fogalmaz a legerősebben: „(...)Ugyanakkor az értékek megőrzésével szöges ellentétben állónak tekinti, méltatlannak és jogellenesnek tartja Miniszter úr azon szándékát, hogy a kutatóhálózati átvilágítás alatt az intézmények működéséhez szükséges alaptámogatás egy részét visszatartja. (...)  Az Akadémia vezetése az elmúlt hónapokban számtalanszor kifejezte aggodalmát a kutatóhálózat 2019. évi törvényes működésének ellehetetlenülése miatt, a felvetett problémákra azonban még válasz sem érkezett.”

Az okozott kár már most is érzékelhető, és a fiatal tehetségek gyorsuló elvándorlásában is mérhető lesz, ami nehezen hozható helyre.

Az MTA elnökségének levele az Akadémia honlapján teljes egészében olvasható.

(Borítókép: Vékás Lajos, Lovász László és Török Ádám az MTA rendkívüli sajtótájékoztatóján 2018. december 6-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok