Index Vakbarát Hírportál

Gyorsabban kilyukad a gyerekek foga, ha nem fluorozzák az ivóvizet

2019. január 2., szerda 14:32

Miközben az orvosok az egyik legsikeresebb közegészségügyi beavatkozásként ünneplik az amerikai ivóvíz fluorozását, ellenzői szerint mindez csak egy összeesküvés része, amelynek korántsem a fogszuvasodás visszaszorítása a valódi célja. Pedig, mint egy alaszkai kisváros keserű tapasztalatai bizonyítják, évente egy lyukas fogat lehet megúszni a fluor segítségével.

Kommunista összeesküvés az amerikai emberek egészsége ellen, tömeges elmekontroll-kísérlet, rákkeltő, tilos vele bébitápszert készíteni - ez csak néhány a fluoridos ivóvíz ellen hozott „érvek” közül. Az Egyesült Államokban a negyvenes években kezdtek fluort adagolni az ivóvízhez a fogszuvasodás visszaszorítása érdekében. Az ellenzők sokszor eredményesen érvelnek ellene (mondván, a fluorozás előnyei bizonyítatlanok). Így az utóbbi évtizedekben több helyütt is beszüntették a gyakorlatot, az aggódó emberek nyomására. Csakhogy a fluorozás elhagyásának ártalmai egyértelműen kimutathatók.

2007-ben népszavazást rendeztek a kérdésről Alaszka fővárosában, Juneau-ban és az emberek többsége a fluorozás beszüntetésére szavazott. Bármennyire is meggondolatlan volt döntésük a fogorvosok szerint, a fejlemények lehetőséget teremtettek arra, hogy a kutatók megvizsgálják a külső fluorbevitel lecsökkenésének egészségügyi következményeit.

Az Anchorage-i Alaszkai Egyetem kutatói az intézkedés hatásai után kutatva elemezték a különböző korcsoportokba tartozó gyerekek fogászati kezeléseit 2003-ben (tehát négy évvel a fluorozás beszüntetése előtt), illetve 2012-ben (öt évvel utána). Az analízist a Medicaidhez (az amerikai társadalombiztosítási rendszer egyik ága) benyújtott finanszírozási igények alapján végezték, így rögtön forintosítani (dollárosítani) is tudták az intézkedés hatásait.

Az eredmények szerint a fluorozás elhagyása átlagosan évente egyel több lyukas fogat eredményezett a hatévesnél fiatalabb gyerekeknél. Vagyis évente 1,5 helyett 2,5 foguknál jelentek meg a szuvasodás tünetei. Az idősebb gyerekek körében kevésbé kifejezett volt a hatás, aminek vélhetően az az oka, hogy ők már a fluorozás betiltása előtt is eleget éltek ahhoz, hogy valamennyi fluor beépülhetett a fogaikba.

A fogszuvasodás természetesen megemelkedő fogászati költségeket eredményezett. Az emelkedés mértéke 28-111 százalék között mozgott a különböző korcsoportokban, és átlagosan több mint 300 dollárt tett ki. Ehhez képest – érvelnek a kutatók – a fluorozás fillérekbe kerül.

Magyarországon nem adnak mesterségesen fluort az ivóvízhez, a lakosság mégis az elfogyasztott víz természetes fluortartalmából jut több-kevesebb mennyiséghez. Az Országos Közegészségügyi Intézet tájékoztatója szerint a fluortartalom felső határértéke 1,5 mg/liter, míg alsó határérték nincs, de egészségügyi szempontból előnyös lenne, ha az ivóvíz legalább 0,5 milligrammot tartalmazna literenként (ami Magyarországon sok helyütt nem valósul meg). A hiányt fluoridos fogkrémek használatával pótolhatjuk.

Forrás: ScienceAlert

Rovatok