Index Vakbarát Hírportál

Meglékelték az Antarktisz jege alatt talált titokzatos tavat

2019. január 2., szerda 16:46

Az Antarktisz jege alatti tavakat vizsgáló kutatók sikeresen elérték a masszív jégréteg alá zárt Mercer-tó vizét – írja a Gizmodo.

A tudósok körülbelül négyszáz ilyen tavat ismernek az Antarktisz alatt, de eddig mindössze egyet sikerült hasonlóképpen elérni: az egyetlen hasonló eset 2013-ban a Whillans-tóhoz fúrtak le. A Mercer-tó vizsgálatával újabb ritka lehetőség nyílik a Földön található egyik legelszigeteltebb ökoszisztéma megfigyelésére.

A SALSA (Subglacial Antarctic Lakes Scientific Access) nevű kutatócsoport munkatársai december 23-án kezdtek fúrni a nagy nyomású, forró vizes fúróberendezésükkel, és az 1084 méteres jégrétegen átjutva, végül 26-án érték el a 140 négyzetkilométeres tavat. A munka lényegi tudományos része most kezdődik: az út megnyitásával elérhetővé vált tóba különféle műszereket juttatnak le, hogy megmérjék a különféle tulajdonságait, mintákat vegyenek és 4k videót készítsenek a mélyéről.

A tó különleges élővilágának megismerése mellett a projekt azt is segíthet megérteni, hogyan befolyásolják az ilyen felszín alatti tavak a felettük található jégfolyásokat, illetve az Antarktisz történetét is jobban megismerhetjük általuk.

Rovatok