Index Vakbarát Hírportál

Egy űrhajós véletlenül felhívta a rendőrséget a Nemzetközi Űrállomásról

2019. január 3., csütörtök 16:38

Az vesse rá az első követ, aki még nem telefonbetyárkodott egy űrállomásról.

André Kuipers, a Nemzetközi Űrállomást is megjárt 60 éves holland űrhajós egy rádióműsorban elárulta, hogy egyszer véletlenül az űrből sikerült feltárcsáznia a 911-es amerikai segélyhívószámot. Igen, az űrállomásról minden további nélkül telefonálhatnak az asztronauták. 9-est kell tárcsázniuk, ha földi vonalat szeretnének, majd 011-et, ha nemzetközi hívást indítanának. A nullát felejtette ki.

Ma már persze viccelődik az incidensen, "Csalódott voltam, hogy nem szállt oda ki a rendőrség" - emlékezett vissza, de akkor vélhetően nem örültek neki a főnökei. Biztonsági átvilágítást rendeltek el a houstoni űrközpontban, hiszen ez a protokoll, ha valaki tárcsázza a segélyhívó számot. Másnap már várta is postafiókjában az email, amelyben kérdőre vonták, hogy ő tárcsázta-e a 911-et.

Egyébként manapság már meglehetősen egyszerű kommunikálni a Földdel az űrállomásról. Az idő 70 százalékában olyan pozíciót foglal el a Nemzetközi Űrállomás, hogy a műholdakon keresztül gyakorlatilag bármilyen földi számot feltárcsázhatnak.

via Newsweek

Rovatok