Index Vakbarát Hírportál

Jöhet a Különvéleményből ismert integetős távvezérlés

2019. január 3., csütörtök 09:32

A Google már 2015 óta dolgozik egy kézi távvezérlést lehetővé tevő fejlesztésen, amelynek egy kulcstechnológiája most zöld utat kapott a hatóságtól – írja az Engadget.

A Project Soli kódnevű fejlesztés radaros érzékelővel azonosítja és paranccsá alakítja a kézmozdulatokat. Ennek az új típusú gesztusvezérlésnek azonban eddig korlátot jelentett, hogy egyes cégek, köztük a Facebook álláspontja szerint a működéséhez szükséges magas frekvenciák összezavarhatnák a már használatban lévő más technológiákat.

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) viszont most engedélyezte a Google-nek, hogy az eredeti terveknek megfelelően, azaz a jelenleg általánosan engedélyezettnél magasabb frekvencián folytassa a Soli fejlesztését, sőt az még a repülőgépek fedélzetén is szabad utat kapott. Az indoklás szerint minimális az esélye annak, hogy összeakadna más technológiákkal.

Ezzel a cég reményei szerint radaros gesztusvezérlés pontosabb, illetve szélesebb körben használható lesz. A Soli egyelőre okosórák és más kütyük vezérlését teszi lehetővé, de a későbbiekben a mozgáskorlátozottaknak vagy a beszédproblémák miatt a hangvezérlésből kimaradóknak is segítséget jelenthet.

Rovatok