Index Vakbarát Hírportál

Péntek hajnalban jön az év első meteorraja

2019. január 3., csütörtök 14:31

Még egy hónap se telt el a Geminidák óta, máris érkezik egy újabb látványos meteorraj, a Quadrantidák.

A meteorvadászoknak idén szerencséjük van, mert mivel január 6-án lesz újhold, a meteorrajt egészen jó körülmények között, sötét égbolton lehet majd figyelni. Ráadásul mivel a két másik nagy meteorraj, a Perseidék és a Geminidák idején növekvő Hold, illetve közel telihold lesz, várhatóan a Quadrantidák lesz az év leglátványosabb csillaghullása – írja égi kalendáriumában a Magyar Csillagászati Egyesület.

A meteorraj magyar idő szerint 3:20-kor éri el a maximumát, amely viszont csak rövid ideig fog tartani, ezért oda kell figyelni, ha nem akar lemaradni róla. Ennek az az oka, hogy csak a raj forrásaként szolgáló 2003 EH1 jelű aszteroidáról leváló törmelékfolyam kis része keresztezi a bolygónk légkörét, így viszonylag röviden randevúzunk csak vele. Átlagosan nagyjából óránként 120 meteor várható, de elég nagy a kilengés, akár 60-200 is előfordulhat egy óra alatt.

A Quadrantidák egyébként az egykori Quadrans Muralis csillagképről kapta a nevét. Azért csak egykori, mert amikor a Nemzetközi Csillagászati Unió 1922-ben összeállította a hivatalosan elismert csillagképek listáját, ez nem került fel rá.

Rovatok