Index Vakbarát Hírportál

Einstein hüje, Newton hüje, egy indiai démon meg leszállópályákat épített Srí Lankára

2019. január 7., hétfő 10:54

Karesz hüje
Gyöngyi hüje
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.

(Weöres Sándor)

Az évente megrendezett Indiai Tudományos Kongresszuson – amit idén Narendra Modi miniszterelnök nyitott meg – néhány tudós Isaac Newton és Albert Einstein felfedezéseit kritizálta, illetve azt állította, hogy már az évezredekkel ezelőtt élt hinduk is ismerték az őssejtkutatást.

A hindu mitológia és a vallási alapú elméletek egyre nagyobb szerepet játszanak az Indiai Tudományos Kongresszus programjában, de az akadémikusok még sosem láttak az idei műsorhoz foghatót.

A kritikusok szerint az ősi hindu történetek élvezetes olvasmányok, de nonszensznek tartják, hogy valaki a tudományos kutatásban hivatkozzon rájuk. A konferencia szervezői aggodalmuknak adtak hangot a történtek miatt.

Nem osztjuk a nézeteiket, és a közléseiktől is elhatárolódunk. Roppant sajnálatos helyzet. [...] Komoly aggodalomra ad okot, ha felelős személyek ilyen nyilatkozatokat tesznek

– mondta az AFP hírügynökségnek Premendu P Mathur, a konferencia főtitkára.

Jobban megérthető, hogy ilyen előadók hogyan fordulhatnak elő tudományos konferenciákon, ha azt is tudjuk, hogy a fiatalok oktatásáért felelős indiai miniszter, Satyapal Singh egy mérnöki konferencia díjátadó versenyén arról beszélt, hogy a repülőgépeket először a Ramayanában említették, és egy indiai férfi, Shivakar Babuji Talpade nyolc évvel a Wright fivérek előtt föltalálta a repülőgépet. 2014-ben Narendra Modi miniszterelnök hozta szóba egy mumbai kórház értekezletén, hogy Ganesha, a hindu isten teremtése – akinek elefántfejét emberi testre ültették – azt bizonyítja, hogy Indiában végeztek a világon először plasztikai műtétet.

(BBC News)

Rovatok