Index Vakbarát Hírportál

Mikro-LED fénnyel támadnak a vizelési ingerre amerikai kutatók

2019. január 8., kedd 21:14

A vizelési problémákat csökkentő, beültethető műszert fejlesztettek amerikai kutatók. Az eszköz úgy működik, hogy észleli a húgyhólyag túlzott tevékenységét és egy mikro-LED fényét használva elfojtja a vizelési ingert.  

A műszer működött inkontinenciában szenvedő és gyakran vizelési ingert érző patkányokon, és valamikor a jövőben embereken is alkalmazható lesz, legalábbis ezt vélik a kutatásban részt vevő Washingtoni Egyetem, az Illinoisi Egyetem és az Észak-Nyugati Egyetem kutatói.

Egy kisebb sebészeti beavatkozás során beültettek a kutatók egy puha eszközt, mely övszerűen fogja át a húgyhólyagot. A hólyagba opszin nevű proteineket is fecskendeztek. Az opszinokat egy vírus szállítja, amely a húgyhólyagban lévő idegsejtekhez kapcsolódik, ezáltal érzékennyé teszi őket a fényre. Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy optogenetikát használjanak, vagyis az élő szövetben a sejtek viselkedését fény használatával befolyásolják és így aktiválják a sejteket. 

Elképzeléseik szerint a test más részein is használható lehet a módszer, például krónikus fájdalom esetében, vagy például a hasnyálmirigy sejtjeinek stimulálásával elősegíthetik az inzulinkiválasztást is. (MTI)

Rovatok