Index Vakbarát Hírportál

Akadémikusok tucatjai tiltakoznak a MTA intézeteinek átalakítása ellen

2019. január 9., szerda 10:08

Az MTA kutatóintézetének és felépítésének átalakítása ellen tiltakozott levelében a most 65 tagú Stádium 28 Kör. Mint azt korábban megírtuk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keretébe csoportosították át a kutatóintézetek működését biztosító büdzsét, ám a Stádium 28 szerint azóta sem derült ki, hogy milyen konkrét célokat szolgál az átcsoportosítás.

Az ITM minisztere, Palkovics László (aki egyébként az MTA rendes tagja) már tavaly nyáron vázlatos javaslatot tett az MTA kutatóintézeti hálózatának, profiljának és működtetésének átalakítására, ez viszont az MTA-ra vonatkozó törvény szerint kizárólag az MTA közgyűlésének hatásköre lenne. A Stádium 28 ismét felveti azt a kérdést, ami a leginkább foglalkoztatja az akadémikusokat:

a tervezett átalakítás figyelembe veszi-e az MTA alaptörvényben biztosított autonómiáját és az MTA nemzetközi elismertségét?

A Stádium 28 Kör súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt a tavaly decemberi fejlemény miatt, hogy az MTA kutatóintézetei csak a 2019-es év első negyedévére szükséges alapfinanszírozást kapják meg, és az ITM csak a munkabéreket fedező részt biztosítja, a dologi költségeket az intézetek tartalékaiból (amennyiben van ilyen) kell fedezni. Ebben az intézetek működésének ellehetetlenítését látja az akadémikusok köre.

Fennáll veszélye, hogy az intézeti szerkezet és a finanszírozás bizonytalan helyzete a kutatók elbizonytalanodását, esetleges elvándorlását idézheti elő – írja a Stádium 28 a levelében. Ezt a helyzetet jogilag aggályosnak, de tudománypolitikailag és etikailag is elfogadhatatlannak tartják.

Rovatok