Index Vakbarát Hírportál

Az IBM bedobozolja a kvantumszámítógépet

2019. január 11., péntek 17:13

Az IBM a Las Vegas-i CES-en bemutatta a világ első általános célú integrált kvantumszámítógépét, amit nem egy kutatólaborban telepítettek.

Az IBM Q-t mi is megnéztük tavaly novemberben, amikor ellátogattunk az IBM svájci kutatóközpontjába, de az ott látott eszköz inkább egy villanybojlerre emlékeztetett. Ehhez képest a Las Vegasban bemutatott modell dizájnját a Map Project Office, a Universal Design Studio és a Goppion tervezték. (Utóbbiak gyártják a világ legjobb minőségű múzeumi vitrinjeit is.)

A végeredmény lenyűgöző – és nemcsak a gép számítási teljesítménye, hanem a csomagolás minősége miatt is. De amellett sem érdemes elmenni, hogy a kvantumszámítógépek eddig csak laboratóriumokban léteztek, mivel az ehhez szükséges infrastruktúrát csak ott tudták biztosítani. Hogy az eszköz szállítható legyen, az IBM-nek alaposan meg kellett szenvednie a kriogenikus hűtési technológiával, hogy biztosíthassák a szuperhideg környezetet, ami a kvantumszámításokhoz szükséges.

Hogy a kvantumszámítógépek evolúciója előbb-utóbb eléri ezt a pontot, arra számítani lehetett. Az 1940-es években az IBM első számítógépei komplett termeket töltöttek meg. Ma az akkori számítási teljesítmény milliószorosát felcsatolhatjuk a csuklónkra egy óraszíjjal.

Bob Wisnieff, az IBM Quantum Computing technológiai vezetője a Next Webnek elmondta, hogy bizonyos értelemben a kvantumszámítógépek fejlesztése is abban a stádiumban tart, mint a hatvanas évekbeli mainframe számítógépeké – csak akkor a fejlesztőknek még nem volt esélye rá, hogy a végleges modell megjelenése előtt öt-tíz évvel kísérletezhessenek egy prototípussal. Az IBM Q System One-t viszont felhőalapú szolgáltatásokkal is kibővítették, így a fejlesztők már most próbálgathatják, hogy mit tud majd a végleges modell.

A 20 bites IBM Q System One nem a világ legerősebb kvantumszámítógépe –még csak nem is az IBM legerősebb kvantumszámítógépe. De ez az első modell, amit akár kereskedelmi forgalomba is hozhatnának, és tetszés szerint telepíthetnének. Ilyen terveik azonban nincsenek, a cél továbbra is az, hogy a fejlesztők a felhőalapú infrastruktúrán keresztül használják a rendszert.

(The Next Web)

Rovatok