Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdot zsaroltak ki a Ryuk vírussal

2019. január 14., hétfő 08:53

Tavaly év végén nagyobb amerikai újságok - például a Los Angeles Times - is a Ryuk zsarolóvírus áldozatává váltak, de nem ettől volt igazán sikeres ez a kártevő. Készítői nem foglalkoztak kisebb célpontokkal, és akár egy éven át is türelmesen vártak, hogy egy nagy hal akadjon a horgukra, akitől a lehető legnagyobb összeget tudják kizsarolni.

A támadásaikat általában úgy építették fel, hogy először egy TrickBot nevű kártevővel fertőzték meg a kiszemelt rendszert, amivel nemcsak hozzáférést szereztek, hanem tanulmányozni is tudták a célpont pénzügyeit. 

El sem indították a zsarolóvírust, ha nem volt elég gazdag az áldozat

Még ha meg is volt a nagy fogás, akkor is vártak a megfelelő pillanatra - állapították meg a FireEye kiberbiztonsági cég szakértői. Eddig 3,7 millió dollár - körülbelül 1 milliárd forint - került a bűnözőkhöz 52 utalással, tavaly augusztus óta.

Koreaiul csengő neve ellenére a kutatók szerint nem észak-koreai csoportról van szó, sokkal valószínűbbnek tartják az orosz hátteret, amire az általuk használt internetes címek és néhány megjegyzésük utal. Bárki is áll emögött, az ellopott összeg elég nagy ahhoz, hogy a nagyvállalatoknak nagy fejfájást okozzanak.

(Engadget)

Rovatok