Index Vakbarát Hírportál

Valamit nagyon tudnak a génmódosítás ellenzői

2019. január 15., kedd 14:09

Nemzetközi kutatásban vizsgálták a genetikailag módosított (GM) alapanyagokból készült élelmiszerekkel kapcsolatos tudás szintjét, és az ilyen ételekkel szemben kialakult tiltakozás összefüggéseit. Arra a meglepő eredményre jutottak, hogy akik szélsőséges mértékben ellenzik a génmódosítást, azok azt hiszik, hogy nagyon jól ismerik ezt a témát, pedig ennek pont az ellenkezője igaz.

Minél hevesebben ellenezte valaki a GM élelmiszereket, annál rosszabbul végzett az azokról szóló felmérőkön

Az eredmény megegyezik a szélsőséges gondolkodással kapcsolatos korábbi pszichológiai kutatásokkal - mondta Phil Fernbach, a Leeds Shool of Business marketing professzora, a tanulmány fő szerzője. A kutatómunkában kétezer felnőttet kérdeztek meg Európában és az Egyesült Államokban, és az eredményeket a Nature Human Behaviour szaklapban publikálták.

A jelenség egyik következménye, hogy aki a legkevesebb tudományos ismerettel rendelkeznek a genetikailag módosított alapanyagokról, azok nem is kívánnak változtatni ezen, nem nyitottak az új tudásra.

Hasonló összefüggéseket kerestek a tanulmány szerzői a génterápia és a globális klímaváltozás témájával kapcsolatban is, ám ezek közül csak a génterápiára volt igaz, hogy a szaktudás nélkül rendelkező emberek utasítják el a leginkább.

A klímaváltozás esetében nem érvényesült ez a minta. A tudósok egyelőre csak találgatnak, hogy mi lehet emögött. Azt tartják valószínűnek, hogy a felmelegedés esetében a tudásnál sokkal meghatározóbb a politikai preferencia, hogy a megkérdezett által támogatott pártnak vagy politikai csoportnak mi a véleménye erről az ügyről. 

A következőkben Fernbach és munkatársai a védőoltások, a homeopátiás szerek és az atomenergia támogatását és ismeretét szeretnék megvizsgálni.

(Phys.org)

Rovatok