Index Vakbarát Hírportál

17 globális arca van a boldogságnak

2019. január 16., szerda 11:15

Számtalan módja van annak, hogy kifejezzük az érzelmeinket, de egy friss tanulmány szerint ezek közül csak harmincöt működik a különböző kultúrákban. Az undorhoz például egyetlen olyan arckifejezés tartozik, amit a világ minden táján megértenek.

A boldogságnak viszont tizenhét nemzetközileg ismert arckifejezése van

Ez örömteli felfedezés, mert a boldogság természetének összetettségét mutatja - mondta Aleix Martinez, az Ohio Állami Egyetem számítógépes és kognitív tudománnyal foglalkozó professzora, a tanulmány fő szerzője. Az arckifejezések közt néha nagyon apró a különbség, elég hozzá egy szem sarkában megjelenő ránc, vagy egy szélesebb mosoly.

A kutatók 31 észak- és dél-amerikai, európai és ázsiai országban gyűjtöttek be összesen 7,2 millió képet különböző arckifejezésekkel, és ezeket hasonlították össze számítógépes algoritmusok segítségével. Ebből az is kiderült, hogy az arcizmaink mozgatásával 16384 egyedülálló kombinációt tudunk létrehozni. Ezeket a konfigurációkat kategorizálták a kimutatott érzelmek alapján.

Martinez azt hitte, hogy több száz különféle arckifejezés lesz, de csak 35-öt találtak. Ám a 7,2 millió képen ennél is kevesebb, csupán nyolc olyan kombináció volt , amelyet csak bizonyos kultúrákban alkalmaznak. Ezek ugyan valamilyen negatív vagy pozitív hatást fejeznek ki, de nem olyan érzelmeket, mint mondjuk a düh vagy az undor. A kutatók megállapították, hogy az érzelmekhez köthető legtöbb arckifejezés, még ha nincs is belőlük túl sokféle, egyetemes, mindenki által érthető.

(OSU)

Rovatok