Index Vakbarát Hírportál

A hosszú péniszű remeteráknak nem lopják el a csigaházát

2019. január 16., szerda 13:40

Végre annak is jó valamiért, akinek nagy a pénisze. Kiderült, hogy a különösen hosszú nemiszervvel rendelkező hím remeterákok ritkábban veszítik el otthonukként szolgáló csigaházukat, miközben párosodnak egy nősténnyel.

A rákok között talán a remeterákok pénisze a legnagyobb, testméretükhöz viszonyítva. és most már azt is tudjuk, hogy miért. Mert így nem kell elmenniük hazulról, ha szexre vágynak. Így az aktus közben nem tud más beköltözni a testüket védő csigaházba.

Vannak remeterákok, amelyek nem egyszerűen beköltöznek egy üresen hagyott csigaházba, hanem hosszú éveken keresztül csinosítgatják is azt. Kivágnak bizonyos válaszfalakat, így tágasabbá és kényelmesebbé teszik azt. Természetesen e foglalatosság sok erőfeszítést és időt igényel, így egy másik ráknak sokkal egyszerűbb elszednie az átalakított házat a korábbi gazdájától. erre pedig akkor van a legnagyobb esélye, ha a tulajdonos éppen mással van elfoglalva.

Mark Laidre, a New Hampshire-i Dartmouth College kutatója rájött, hogy a csigaházrablás valószínűsége erős összefüggésben áll egy igen látványos anatómiai jellegzetességgel: a pénisz hosszával. A remeterákok péniszének hossza a testméretük hatvan százaléka. Laidre azt feltételezte, hogy a hosszú péniszű hímeknek a párzás során nem kell elhagyniuk a csigaházat, mindössze a nemi szervüket dugják ki belőle. Ezzel szemben a kevéssé felvértezett társaiknak viszont elő kell bújniuk házukból, hogy hozzáférjenek a nőstényhez - ezzel pedig a házrablást kockáztatják..

A hipotézis teszteléséhez végigméregette az egymással közeli rokonságban lévő remeterákok péniszhosszát. Közöttük voltak olyan fajok, amelyek nem költöznek csigaházba, amelyek beköltöznek, de nem törődnek vele, és olyanok is, amelyek átalakítják a házat - az ő számukra tekinthető e tulajdon a legértékesebbnek, hiszen sok energiát pazaroltak rá.

A feltételezésekkel összhangban ez utóbbi csoportnak volt a leghosszabb a pénisze, sőt még közülük is annak a fajnak volt a legnagyobb, amely a legaprólékosabb átalakításokat végzi a csigaházon.

Forrás: New Scientist

Rovatok