Index Vakbarát Hírportál

Az agytumort megtámadó nanorészecskéket alkottak spanyol tudósok

2019. január 16., szerda 17:22

A halálos agytumor sejtjeit megtámadó nanorészecskéket alkottak spanyol tudósok: a részecskék behatolnak a daganatba és a gyógyszereket közvetlenül a rákos sejtekbe irányítják. Az új kezelés csökkenti a jelenlegi rákellenes gyógyszerek mérgező tulajdonságait, illetve segít abban, hogy a gyógyszerek könnyebben jussanak be a rákos sejtek belsejébe. 

A Marcos Garcia Fuentes vezette kutatócsoport olyan nanorészecskéket alkotott, amelyek képesek megtámadni a glioblasztóma multiforme (GBM) sejteket. Ez a leggyakoribb, halálos agytumor, amelynek az öt éven túli túlélési aránya kevesebb mint 5 százalék.

A tudósok a kísérleti terápiát sikeresen tesztelték egerekbe ültetett emberi tumorokon. Eredményeiket az Advanced Therapeutics című tudományos lapban mutatták be. 

Az egerekkel végzett vizsgálatok nagyon jó eredménnyel zárultak. Azoknak az egereknek, amelyek csak kemoterápiát kaptak, kétszer akkora volt a daganatuk, mint azoknak, amelyek kemoterápiás és nanorészecskés kezelést is kaptak. Ha minden jól megy és megkapjuk a cégek támogatását, 4-5 éven belül elkezdhetjük a klinikai próbákat emberi páciensekkel

– mondta Garcia Fuentes. 

(MTI)

Rovatok