Index Vakbarát Hírportál

Hőhullám végzett a repülőkutyák harmadával

2019. január 16., szerda 14:59

Az ausztráliai Queenslandhez közeli esőerdőnek fontos tagjai a pápaszemes repülőkutyák, mert segítenek az őshonos fák beporzásában. Az ott élő szűk populációt azonban súlyos veszteség érte tavaly november végén a korábban soha nem látott hőségben.

denevéreső volt, A fákról a kertekbe és medencékbe potyogtak az állatok.

A Western Sydney Egyetem tudósai friss kutatásukban megállapították, hogy nagyjából 23 ezer pápaszemes repülőkutya pusztult el november 26-án és 27-én, ami a korábban 57 ezresre becsült ott élő populációnak majdnem a harmada. Nagyjából tízezer, más fajokhoz tartozó denevér is a forróság áldozata lett.

Önkéntes állatvédők számolták össze az áldozatokat, de Justin Welbergen, a kutatás vezetője szerint az elhullott állatok száma emelkedhet, mert csak hét élőhelyet tudtak bejárni a hőhullám tetőzése után, és néhány denevértelepet kihagytak a kalkulációból. A faj populációi Pápua Új-Guineában, Indonéziában és a Salamon-szigeteken is megtalálhatók, Ausztráliában viszont csak Queensland környékén élnek.

A repülőkutyák gyakran kapnak hősokkot, amikor a meleg meghaladja a 42 fokot. A novemberi hőhullám idején Cairnsban a városban mért valaha legmagasabb értéket, 42,6 fokot érte el a hőmérséklet. A repülőkutyák nem érzékenyebbek az extrém hőre más fajoknál, ám mivel gyakran gyűlnek össze nagy számban emberi településeken, pusztulásuk is feltűnőbb és könnyebben dokumentálható.

(MTI)

Rovatok