Index Vakbarát Hírportál

Százszorosára gyorsították a 3D nyomtatást

2019. január 16., szerda 10:07

Egy új eljárással olyan gyorsan kinyomtathatunk háromdimenziós tárgyakat, mint amilyen gyorsan a kész papírlapok gördülnek ki a printerből. Ehhez azonban a Michigan Egyetem kutatóinak a visszájára kellett fordítani az egész folyamatot. Mark Burns és Timothy Scott, az új módszer kidolgozói szerint ők alkották meg az egyik első valódi 3D nyomtatót.

Most a 3D printerek egydimenziós szálak lerakásával, rétegről rétegre építik fel a tárgyakat, ezt nevezik additív gyártási technológiának. Ez elég hosszadalmas folyamat. A michigani kutatók azonban egy folyadékból húzzák ki a megszilárdult formát, ami százszor gyorsabban lezajlik.

A folyékony gyantát ultraibolya lézerekkel világítják meg, és ez alapján dől el, hogy mely részek szilárduljanak meg, és melyek maradjanak folyékonyak. Ezzel a módszerrel nem vonalakat húznak, egyszerre alkotják meg a teljes réteget.

Az additív módszerrel felépített tárgyakba belső támasztófalakat kell építeni, hogy elég erősek legyenek, ne nyomódjanak össze, az új módszerrel azonban egy villantással létrehozhatók a vastag és erős falak. Az így kinyomtatott termékek keményebbek, ellenállóbbak.

A két kutató három szabadalommal védte le az eljárást, és egy startup vállalattal szeretnék piacra vinni a találmányukat.

(University of Michigan)

Rovatok