Index Vakbarát Hírportál

Önbefűző cipőt fejlesztett a Nike

2019. január 17., csütörtök 10:30

A Nike bemutatta a legújabb önbefűzős cipőjét, ami automatikusan a láb formájához illeszkedik, és okostelefonnal lehet irányítani. A gyártónak ez a legújabb futurisztikus cipője, ami a Vissza a jövőbe 2. című filmet idézi; a széria első darabja még 2016-ban jelent meg.

Az új modellt Nike Adaptnek hívják, 350 dollárba fog kerülni, és nincs szükség külön gombra a fűző aktiválásához. A sportcipő bemutatását a Twitchen is lehetett követni.

Eric Avar, a Nike kreatív igazgatója elmondta, hogy az első Nike Adapt cipőt azért tervezte kosárlabdázóknak, mert ez a sportág nagy terhelést ró a cipőre. Egy kosármeccsen a sportolók lábfejformája is megváltozik; a sportolók többnyire a fűzők meglazításával és megszorításával próbálják helyreállítani a lábfejük vérkeringését. A Nike szerint az új cipő sokat javíthat a játékosok teljesítményén.

A cipőfűzők feszességét egy mobilalkalmazáson keresztül lehet vezérelni; a felhasználók akár több, előre megadott beállítás közül is választhatnak. Felhúzás után a cipőbe épített motor automatikusan a lábfejhez igazítja a cipő szorosságát, illetve használat közben is észleli, hogy mikor érdemes lazítani vagy feszíteni rajta. Az így begyűjtött adatokat a felhasználók tetszés szerint megoszthatják a Nike-kal.

A Nike Adapt februártól lesz kapható.

(BBC News)

(Borítókép: NIKE)

Rovatok