Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánossá tettek egy csomó amerikai titkos ufóprojektet

2019. január 21., hétfő 12:59

Minden van itt, mint a vursliban: láthatatlanság, térhajtómű, sötét anyag, csillagkapu, fúziós reaktorok, lézerek. És persze javarészt mindegyik őrültség. Vagy semmit sem értek el, vagy csak a szemetet tették nyilvánossá.

Bár már jó ideje nyilvánossá váltak azok a kutatási anyagok, amelyeket az amerikai hadsereg finanszírozott, és az elképzelt földönkívüli technológiákkal foglalkoztak, mind a mai napig kerülnek elő közülük igazi gyöngyszemek. Mára gyakorlatilag mindazok a kutatóprogramok ismertté váltak, amelyeket a rövid életű Fejlett Repülőfenyegetéseket Azonosító Program (Advanced Aviation Threat Identification Program, AATIP) működése során folytattak. Összesen mintegy negyven projektet indítottak négyéves fennállásuk során. Vannak közöttük komoly fizikai kutatások is, de sok inkább a tudományos fantasztikum világába illik.

Egyelőre csak a kutatóprogramok címe ismert, amelyet az információszabadság-törvényre hivatkozva kért ki az amerikai kormányzattól Steven Aftergood, az Amerikai Kutatók Szövetsége kormányzati titkolózással foglalkozó projektjének vezetője. A listát eredetileg az azóta elhunyt John McCain szenátor kérésére állították össze a Védelmi Hírszerző Ügynökségnél (Defense Intelligence Agency, DIA).

A lista első oldala (Forrás: The Drive)

Az AATIP 2008 és 2012 között működött, ez idő alatt a felügyeleti és finanszírozószervként működő DIA mintegy 22 millió dollárt költött a kutatási programokra. A kutatások menedzselésével Robert Bigelow-t, a Bigelow Airspace nevű űrtechnológiai startup-vállalkozás vezetőjét bízták meg, aki közismert figura a kétes értelmű ufókutatások világában, és általában minden érdekli, amit az X-aktákban látott. Ennek megfelelően senki sem csodálkozik azon, hogy a program volt alkalmazottjai szerint a kutatások legfontosabb iránya a vélt ufóészlelések kivizsgálása volt.

Ezek kutatása nem feltétlenül butaság, hiszen azok a jelenségek, amelyeket a laikusok ufóknak néznek, akár fejlett ellenséges (emberi) repülők is lehetnek. A DIA mindenesetre komolyan vette az AATIP tevékenységét, hiszen a Védelmi Riasztások Hivatala (Defence Warning Office) alá rendelte, amelynek feladata az amerikai érdekekre leselkedő veszélyek monitorozása a világ krízisövezeteiben.

Valójában az a legmeglepőbb a nyilvánosságra került listában, hogy

az ufóészlelések kivizsgálása az AATIP kevésbé meghökkentő tevékenységei közé tartozott.

A listában feltüntetett kutatók nevei alapján ugyanakkor kideríthető, hogy a projektek felében egyetemi tudósok is közreműködtek, például a Nevadai, a Saint Andrews-i és az Ohiói Állami Egyetemről.

Voltak projektek, amelyek a láthatatlanná tévő köpeny lehetőségeit vizsgálták, a Lockheed Martin repülőgépgyártó pedig a fúziós energiát kutatta. Egy virginiai cég nagy energiájú lézerfegyvereket vizsgált. E cégeknek korábban is voltak kormányzati megbízásaik. De a projektek között voltak olyanok, amelyek „a térhajtóműveket, a sötét energiát és az extra dimenziók manipulálását”, illetve az

„átjárható féregjáratokat, a csillagkapukat és a negatív energiát”

célozták, és jellemzően Bigelow ismeretségi köréhez tartozó csodabogarak irányították őket. Legalább egy esetben a DIA ahhoz is hozzájárult, hogy egy témát külön is finanszírozzanak. Ennek eredményeként született a GravWave cég jelentése a magas frekvenciás gravitációs hullámokról. Miközben a tényleges tudósok csak az elmúlt években kezdték egyáltalán érzékelni a gravitációs hullámokat, nemhogy az alkalmazhatóságuk egyáltalán felmerülhetett volna.

Forrás: The Drive

Rovatok