Index Vakbarát Hírportál

A galaxis közepén lévő fekete lyuk energiakilövellése egyenesen ránk célozhat

2019. január 22., kedd 09:57

Ez elég nagy baj lenne, ha közelebb lennénk hozzá. De félni nem kell, mert a hatótávolsága a Föld távolságának egy ezrelékéig sem ér el. A Max Planck Intézet rádiócsillagászai tucatnyi teleszkóp felvételeit összegezve egy számítógépes modell segítségével az eddigi legjobb felbontású képet alkották meg a csillagrendszerünk közepén lévő Sagittarius A* szupermasszív fekete lyukról.

Noha a fekete lyukak minden, még a fényt is magukba zárnak (ezért feketék), a feléjük zuhanó anyag felforrósítja a környezetüket, amely fénykibocsátással jár. E fény alapján lehet e hihetetlen tömegű objektumokat felismerni, ugyanakkor a fekete lyuk környezetében sűrűsödő plazma rendszeresen annyira szétszórja a kiáramló fényt, hogy a kép a legjobb esetben is elmosódott lesz. A bonni Max Planck Rádiócsillagászati Intézet munkatársai e bosszantó jelenséget küszöbölték ki 13 teleszkóp felvételeinek összegzésével és egy számítógépes modell segítségével.

A galaxis központja tele van anyaggal a fekete lyuk körül. Ez olyan, mintha párás üveg lenne, de ezen keresztül kell néznünk, ha a fekete lyukat akarjuk látni.

- nyilatkozta a New Scientistnek Eduardo Ros, az eredményekről megjelent tanulmány egyik szerzője.

Már a 13 teleszkóp adatai alapján összeállított kép felbontása is kétszer olyan nagy volt, mint a korábban rendelkezésünkre álló legjobb felvétel, de a kutatók ezután egy komputeres szimuláció segítségével modellezték a fekete lyuk körül összpontosuló plazma fényszórását. Majd e fényszórást „kivonták” az összesített felvételből, így sokkal tisztább kép állt elő (az alábbi ábrán a bal alsó sarokban látható). Simulating how light is scattered around a black hole has allowed us to reveal the real thing (bottom left)

A bal alsó kép mutatja tehát, hogy a fekete lyuk a valóságban hogyan nézhet ki. A csillagászok szerint ha az eredmények helytállóak, a Sagittarius A* merőben szokatlan fekete lyuk, hiszen a belőle kiáramló anyag és sugárzás látszólag nem erőteljes kilövellések (jetek) formájában tör elő, hanem korongformában oszlik el. De van egy másik lehetséges magyarázat is.

A másik lehetséges magyarázat az, hogy a rádióhullám-kilövellés szinte pontosan felénk irányul

- mondja Sara Issaoun, a kutatás vezetője. Bár ennek statisztikailag kicsi az esélye, nem is zárható ki teljesen. Ros szerint még ebben az esetben sem kell félnünk: „Ha bármi is van ott, annak hossza ezerszer kisebb, mint a Föld és fekete lyuk távolsága. Egyáltalán nem vagyunk veszélyben.”

Rovatok