Index Vakbarát Hírportál

Tényleg annyi C-vitamin van a multivitaminban, amennyi rá van írva?

2019. január 22., kedd 10:01

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 12 multivitamin C-vitamin tartalmát vetett alá laboratóriumi vizsgálatnak. Nem a hatásosságuk volt a vizsgálat tárgya, hanem hogy a készítmények valóban annyi C-vitamint tartalmaznak-e, amennyit a gyártó a csomagoláson feltüntet.

A termékek felénél a 10 százalékos mérési hibahatár alatti volt a mért és a feltüntetett C-vitamin tartalom közötti eltérés. Viszont hat terméknél a feltüntetettnél magasabb C-vitamin tartalmat mértek. Igen nagy (18-20 százalékos) többletet mértek az Altapharma A-Z vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta, illetve a DAS gesunde PLUS A-Z multivitamin étrend-kiegészítő tabletta esetében. Ugyanakkor egyik termékben sem volt (a mérési hibahatáron túl), a feltüntetett értéknél kevesebb C-vitamin.

Mint a TVE írja, a tárolás során változhat az egyes tablettákban lévő vitamintartalom, illetve a gyártástechnológia hibái, pontatlanságai miatt is előfordulhat, hogy a tényleges vitamintartalom eltér a névleges értéktől.

A magasabb valós C-vitamin tartalom nem jelenthet senki számára érdemi egészségügyi kockázatot, veszteséget, így mindez a tájékoztatás pontatlanságát, nem pedig a fogyasztói kockázatot minősíti. A C-vitamin tartalom és az ár között nem volt érdemi kapcsolat.

Az Egyesület is kiemeli közleményében, hogy a multivitamin-készítmények egészségügyi előnyei tudományosan vitatottak, annak ellenére, hogy a benne lévő hatóanyagokra a szervezetnek szüksége van, de egyes elemzések szerint kockázatokat is rejtenek. A minap írtunk arról, hogy a vitamin- illetve ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítők egészségügyi hatásai legtöbbször messze nem bizonyítottak, ellenben a forgalmazók állításaival. A C-vitaminról ezt írtuk:

Az egészséges embernek a C-vitamin szedése valószínűleg semmilyen pozitív hatással nem jár. Nem előzi meg a megfázást (bár egyes vizsgálatok szerint némileg lerövidítheti a betegség lefolyását). Egy Nobel-díjas tudós, Linus Pauling megrögzötten hirdette, hogy a szélsőségesen nagy dózisú C-vitamin gyógyítja a rákot. De nem, nem gyógyítja.

Rovatok