Index Vakbarát Hírportál

A vízben lévő kokaintól hiperaktívvá válnak az angolnák

2019. január 23., szerda 15:11

Az emberek által használt, majd a csatornákon keresztül a természetes vizekbe jutó illegális kábítószerek, illetve legális gyógyszerhatóanyagok jelentős fenyegetést jelentenek a vízi élővilágra. A nápolyi II. Frigyes Egyetem kutatói kimutatták, hogy már az egészen az egészen alacsony koncentrációjú, vízben oldott kokain is akkumulálódik az európai angolnák szöveteiben, és hiperaktivitást, illetve izomsorvadást okoz.

Az utóbbi években egyre gyűlnek a bizonyítékok arról, hogy a droghasználók által kiürített, és innen a természetes vizekbe jutó drogok és bomlástermékeik súlyos kárt tehetnek a vízi élővilágban. Minthogy

a konvencionális víztisztító eljárások általában nem képesek kiszűrni a gyógyszer-hatóanyagokat a szennyvízből,

így azok gyakorlatilag akadálytalanul jutnak a folyókba és a tengerekbe. Innen a halak közvetítésével vagy akár közvetlenül az ivóvízellátás útján visszakerülhetnek az emberek szervezetébe is.

Az európai angolna igen érzékeny a víz kémiai összetételében bekövetkező változásokra, így jól alkalmazható a szennyező anyagok biológiai monitorozására. Anna Capaldo és munkatársai a nápolyi II. Frigyes Egyetemen korábban már kimutatták, hogy a kokain akkumulálódik az angolna szöveteiben, és zavart okozhat hormonrendszerükben, illetve károsíthatja a bőrüket is.

Legújabb kísérletükben pedig azt mutatták ki, hogy a drog megváltoztatja a halak viselkedését, és izomsorvadást idéz elő bennük. Ehhez 150 angolnát tartottak akváriumokban. A tartályok egy részébe kis mennyiségű kokaint kevertek, amelynek koncentrációja így mindössze 20 nanogramm/liter lett (ez azt jelenti, hogy 50 ezer köbméter vízben lenne egyetlen gramm kokain). A többi akváriumot tiszta csapvízzel töltötték fel. A halakat 50 napig tartották az akváriumokban.

A kokainnak kitett angolnák mégis hiperaktívak lettek, és gyorsabban úszkáltak, mint társaik.

A kísérlet után az angolnákat felboncolták, és úgy találták, hogy a kokain hatására vázizomzatuk (amely az úszómozgásért felelős) sérült: felpuffadt és egyes izomrostjai elszakadtak. A sérülések akkor is fennmaradtak, ha a kokainos angolnákat a kezelés után 3-10 napig hagyták tiszta vízben regenerálódni.

Mindez azért különösen kellemetlen, mert az európai angolna súlyosan veszélyeztetett faj. A szaporodásához viszont hosszú vándorutat kell megtennie az európai vizekből keresztül az Atlanti-óceánon, egészen a Bahamákhoz közeli Sargasso-tengerig. A károsodott izomzatú, hiperaktív angolnák vélhetően kevésbé képesek megtenni ezt a hosszú utat.

Forrás: New Scientist

Rovatok