Index Vakbarát Hírportál

A denguefertőzés véd a zika ellen

2019. január 23., szerda 16:43

Aki korábban már átesett denguefertőzésen, az védett lehet a zikalázzal szemben egy új amerikai tanulmány szerint – írja az MTI. A kutatók több mint 3000 nicaraguai gyerek adatainak tanulmányozásával jutottak erre a következtetésre.

A szakemberek attól tartottak, hogy egy korábbi denguefertőzés súlyosbíthatja a zikavírus hatását, azonban a PLOS Medicine folyóiratban közölt eredmények alapján a denguevírus ellen szerzett védettség hatásos lehet a zikalázzal, azaz a tüneteket – lázat, viszketést, ízületi fájdalmat, szemvörösödést – okozó zikafertőzéssel szemben.

Mivel a dengue és a zika igen hasonlóak és a második denguefertőzés néha sokkal súlyosabb, mint az első, a tudósok azt kutatták, okoz-e komolyabb betegséget a dengue utáni zikafertőzés.  Olyan 14 évesnél fiatalabb managuai gyerekek adatait elemezték, akik korábban átestek a denguelázon. A 3893 gyerek közül 2016 januárja és 2017 februárja között 1356 zikafertőzött volt, ebből 560-nál jelentkeztek tünetek, az eseteket labortesztek igazolták.

A zika- és a denguevírus közeli rokonok, hasonlóak az általuk kiváltott tünetek is. Mindkét vírus elsősorban egy fertőzött szúnyogfajta (Aedes aegypti) csípésével terjed, a zika vértranszfúzióval és szexuális úton is. Egyik betegségre sincs gyógymód, védőoltással nem előzhetők meg. A dengueláz már évtizedek óta jelen van Amerikában, a zikáról 2015 előtt nem volt adat. A 2015-ös járvány óta tanulmányozzák a tudósok a vírust, amely öt fertőzött közül egynél okoz tüneteket.

Rovatok