Index Vakbarát Hírportál

Meteorit csapódott a Holdba, miközben éppen fogyatkozott

2019. január 23., szerda 10:36

Sűrű napokat él át a Hold mostanában. Néhány nap alatt volt szuperhold, vérhold, tegnap teljes holdfogyatkozás, és eközben még egy meteorit is becsapódott kísérőbolygónkba.

Talán észre sem vettük volna a Holdnak ütköző meteoritot, ha szerte a világon ne figyelték volna éppen amatőr, illetve hivatásos csillagászok ezrei a teljes holdfogyatkozást. Így ez lett az első ismert alkalom, amikor holdfogyatkozás közben történt a becsapódás.

A fogyatkozás megfigyelése közben néhányaknak feltűnt a Hold előtt feltűnő apró fehéres fényfelvillanás (amelynek helyzete a megfigyelés helyszíne szerint változik). A felvillanás legalább három független videón is megfigyelhető.

A spanyolországi Huelvai Egyetem csillagásza, Jose Maria Madiedo megerősítette, hogy a becsapódás valós. A kutató kollégáival évek óta vadászik a Holdat érő meteortalálatokra, de a legtöbb esetben az égitest fényessége lehetetlenné teszi a megfigyelést. Ennek ellenére már korábban is lefilmeztek néhány meteorbecsapódást, bár egyiket sem holdfogyatkozás idején. A mostani fogyatkozásra készülve Madiedo és kollégái a szokásos négy helyett nyolc távcsővel figyelték a hold különböző tájait, remélve, hogy szerencséjük lesz.

Volt egy érzésem, hogy most jön el az a pillanat, amikor megtörténik

– mondta a New Scientistnek. Miután lezajlott a fogyatkozás, a videofelvételeket elemző szoftver azonnal jelzett, hogy szokatlan felvillanást detektált a Hold felszínén. Ebből tudható, hogy a sok amatőr csillagász által is észrevett fénypont nem csupán optikai csalódás volt.

Bár még nem számította ki pontosan a becsapódott szikladarab méreteit, a csillagász úgy saccolja, hogy

a meteorit tömege nagyjából két kilogramm lehetett, nagysága pedig valószínűleg focilabdányi volt.

Forrás: New Scientist

Rovatok