Index Vakbarát Hírportál

A Facebook átláthatóbbá és számon kérhetővé teszi az oldalakat

2019. január 24., csütörtök 16:42

Az álhírek terjesztése elleni küzdelem újabb állomásaként a Facebook mától változtatásokat léptet életbe a Facebook Oldalak kezelésében. A cég várakozásai szerint a lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy az oldalakon megjelenő információk hitelesebbé, megbízhatóbbá váljanak.

A cég közleménye szerint a lépések az irányelvekkel ellentétes tartalom kezelését teszik hatékonyabbá. Elsőként mától minden oldalüzemeltetőnél meg fog jelenni egy menüpont, amelyre kattintva a tulajdonosok áttekinthetik, hogy mely bejegyzéseiket távolították el, mert azok nem feleltek meg az közösségi alapelveknek (Community Standards). Itt értesülhetnek arról is, ha esetleg egy-egy posztjuk terjedését korlátozták, mert az azokban szereplő információt előzőleg egy független tényellenőrző szervezet hamisnak minősítette.

Ezentúl frissítik (vélhetően szigorítják) a visszaesőkkel szembeni eljárásaikat. Így fogják megakadályozni, hogy azok, akiknek már egyszer eltávolították az oldalukat, mert az megsértette a közösségi irányelveket, egy klónozott oldal segítségével onnan folytassák áldásos tevékenységüket, ahol abbahagyták. E változtatások az elkövetkező hetekben fognak életbe lépni.

Idővel egyre több információ fog megjelenni az Oldalminőség elnevezésű új rovatban. Mint írják, a bejegyzések eltávolításának leggyakoribb oka a gyűlöletbeszéd, a látható erőszak, illetve azon személyek istenítése, akik le vannak tiltva a Facebookról. Ugyanakkor a kattintásvadászat, spamelés és IP-címmel való visszaélés miatt eltávolított tartalmat most még nem fogják ezen az oldalon felsorolni.

Azt remélik e lépésektől, hogy a több adminisztrátor által kezelt oldalak esetében a többi kezelő majd innen értesül egy-egy rossz útra tévedt társuk kifogásolható tevékenységéről, és majd ők térítik jobb belátásra az illetőt.

A visszaesők elleni küzdelemről azt írják, hogy bár már régóta tiltják, hogy a felhasználók a betiltott oldalakhoz, csoportokhoz, eseményekhez és felhasználói fiókokhoz megszólalásig hasonló tartalmakat hozzanak létre, azt tapasztalják, hogy sokan megátalkodottan igyekeznek kijátszani e rendelkezéseket. Ennek leggyakoribb módja, hogy már létező oldalakat neveznek át, amelyeket sokszor eleve azzal a céllal hoztak létre, hogy majd ezekkel pótolják a törölt változatot. Ezt meggátolandó a jövőben esetenként a törölt oldal, csoport mellett az illető más oldalait is törölhetik, még akkor is, ha azok önmagukban nem sértik a közösségi irányelveket.

(Borítókép: Bloomberg / Getty Images) 

Forrás: Facebook

Rovatok