Index Vakbarát Hírportál

Az Amazon autonóm házhoz szállító kiskocsikat tesztel

2019. január 25., péntek 14:05

Az amerikai cég, amely két évvel ezelőtt kezdte valós körülmények között is tesztelni futárdrónjait, most egy sokkal földhöz ragadtabb ötlettel állt elő a rendelések embermentes kiszállítására. Ipari szőnyegtisztító gépre emlékeztető önvezető kisautókkal tervezi meghódítani a járdákat.

A Scoutnak (cserkésznek) elkeresztelt kiskocsik Washington államban állnak először szolgálatba. A hat darab kísérleti eszköz elektromos meghajtású, és sétatempóban fog gurulni a járdán. A bejelentés szerint csak nappal és hétköznapokon fognak üzemelni, és az első időkben mindig egy Amazon-alkalmazott fogja kísérni őket. Ez a csomagszállító drón földi megfelelője.

Az Amazon Scoutot a seattle-i kutató-fejlesztő laboratóiumunkban fejlesztettük ki, és meggyőződtünk arról, hogy az eszköz biztonságosan és hatékonyan képes navigálni a járókelők és a háziállatok között

- írta a részleg alelnöke a vállalat blogján.

A promóvideón látható, hogy a kocsi fedele automatikusan felnyílik, miután leszállította a csomagot a megrendelőnek. Hogy pontosan hogy megy végbe az azonosítás, a megrendelő hogyan értesül a kocsi megérkezéséről, és mi történik, ha épp nincs otthon, az jelenleg még nem világos.

Az Amazon korántsem az első cég, amely csomagszállító autonóm kiskocsikkal kísérletezik, amelyek a járdán közlekedve elméletileg csökkenthetik a dugókat, és hamarabb célba érhetnek (a szükségtelenné váló futár fizetésének megspórolásáról nem is beszélve). A Starship Technologies nevű vállalat például nemrégiben jelentette be, hogy

két tucatnyi robotautójuk kávét-teát fog szervírozni a hallgatóknak a virginiai George Mason Egyetem kampuszának területén.

San Franciscóban pedig már évek óta több cég is üzemeltet csomagszállító robotokat. Igazából olyan sok van belőlük, hogy ez már feszegeti a helyi lakosok tűréshatárát. A biztonság miatt aggódó helyiek hangját meghallva a városvezetés két éve háromra csökkentette a cégenként kiadható, automata kocsikra szóló engedélyek maximális számát, korlátozta ezek működési területét, és előírta, hogy egy embernek kell mindig a kocsik mellett sétálnia.

Rovatok