Index Vakbarát Hírportál

Előkerült az első és egyetlen magyar tokamakkísérletben készült eredeti filmfelvétel

2019. január 25., péntek 13:54

A tokamak nem keverendő össze az indiánok harci szekercéjével, sem az áll alatt növő tölgyterméssel. Ez a sok millió fokos plazma kordában tartására alkalmas kísérleti berendezés, egy példánya a KFKI-ban is működött. Most megtalálták az egyetlen felvételt a benne izzó plazmáról.

A filmfelvételt a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont Plazmafizika Osztályának munkatársai osztották meg a Youtube-on. Mint írják, a videó a Központi Fizikai Kutatóintézetben (KFKI) 1979 és 1998 között működött Magyar Tokamak-1 (MT-1) elnevezésű berendezésben készült 1984-ben.

A tokamak, amely az orosz tóruszkamra mágneses tekercsekkel kifejezés rövidítése, arra szolgál, hogy a más tárolókban nem elhelyezhető 100 millió Celsius-fokos plazmát (ionizált gázt, az anyag negyedik halmazállapotát) ellenőrzésünk alatt tarthassuk. Erre azért van szükség, mert nem létezik olyan szilárd anyag, amely elviselné ezt a meleget. Egy tórusz (fánk) alakú elektromágnesből áll, amelynek erős mágneses tere tartja egy helyben a plazmát.

Az egyetlen magyar tokamakkísérlet 1979-ben indult be, miután a Kurcsatov Intézet tudósai értesültek a KFKI-ban kifejlesztett számítógépekről és mérőműszerekről, ezért együttműködést kezdeményeztek.

Ennek nyomán hoztak egy kis méretű tokamak berendezést a KFKI-ba, amely egészen 1998-ig működött. Segítségével lézeres atomnyaláb-diagnosztikai módszereket, röntgentomográfiai eljárásokat fejlesztettek a magyar fizikusok.

Rovatok