Index Vakbarát Hírportál

Ismét vombat született Budapesten

2019. január 26., szombat 09:19 | aznap frissítve

Újabb vombat született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a kölyök az anyja, Molly erszényében "cseperedik" - írta közleményben az intézmény. Nagy eredmény ez az állatkert szerint, mert Európában eddig hét állatkertben született vombat, száz év alatt mindössze tizenhat egyed. 

A kölyök korát az állatkerti szakemberek nagyjából fél évesre becsülik. Ennél a fajnál vemhességi idő egy hónap. Az  újszülött szinte embriószerűen fejletlen, megszületése után fejlődése hónapokig a biztonságot nyújtóerszényben folytatódik. Közben kinő a szőre és a szeme is kinyílik, és általában hat hónapos korára kinéz az erszényből, de még ezután is hetek telnek el addig, amíg legalább néhány lépés erejéig kimerészkedik onnan.

A gondozók szerint márciustól jó eséllyel a látogatók is láthatják majd az újszülött vombatot. 

A vombat Ausztráliában őshonos, ezen kívül 18 állatkertben tartanak ilyen egyedeket. 

Budapesten már hagyománya van a vombattartásnak, az első állat még 1897-ben érkezett, de a feljegyzések alapján nem állapítható meg, hogy pontosan melyik fajhoz tartozott. Az 1911-ben Budapestre került második vombatról viszont pontosan tudni lehet, hogy egy csupaszorrú vombat volt, aki Tasmania szigetéről, négy hónapos hajóút után érkezett a magyar fővárosba. A harmadik pesti vombat egy déliszőrösorrú – illetve akkoriban használatos nevén „széleshomlokú” – vombat volt, aki 1956. augusztus22-én érkezett, és egészen 1973. január 3-ig volt látható.

Ezt követően legközelebb 2011-ben jött két csupaszorrú vombat az Budapesti Állatkertbe. Ők a most született kölyök szülei. Molly, a nőstény 2008 januárjában, a hím, Wally pedig ugyanezen év márciusában született. A nőstény Tasmánia keleti feléből, a hím pedig a sziget északi vidékéről való, de mindkettő mesterséges körülmények között született, tehát nem vadon befogott állatokról van szó. Egészen fiatalon kerültek össze a tasmániai Richmondban működő Zoodoo Wildlife Parkban, majd onnan érkeztek végül Budapestre. Budapestre érkezésük óta már a negyedik kölykük születik. 

Rovatok