Index Vakbarát Hírportál

A Youtube a jövőben fellép a kuruzslókkal és az összeesküvés-hívőkkel szemben

2019. január 26., szombat 16:47

A Youtube pénteken egy hivatalos blogposztban jelentette be, hogy a közeljövőben felülvizsgálja a videós ajánlórendszerét, vagyis azt, hogy ha megnézünk egy videót a szolgáltatónál, akkor milyen más videókat fog utána ajánlani.

A Youtube működésének egyik alapját jelentő rendszer a kezdetekben úgy működött, hogy nézettség alapján válogatott videókat, de amikor nagyon elszaporodtak az átverős című, de nagy nézettséget generáló videók, akkor a videómegosztónál változtattak az ajánlórendszeren, és a felhasználók elégedettsége alapján kezdték válogatni az ajánlott videókat. Ekkor jelentek meg a lájkok és a különféle értékelési lehetőségek az oldalon.

Aztán ez ahhoz vezetett, hogy ha az ember megnézett egyfajta videót, akkor onnantól kezdve a rendszer szinte csak ugyanolyan videókat ajánlott neki. Ezen is változtattak, mostanra egész kifinomult lett a rendszer, sokféle témakör közül válogat a Youtube az ajánlások során.

A jövőben pedig arra fog koncentrálni a videómegosztó, hogy elkezdje kitisztítani a tartalmát. A 2016-os amerikai elnökválasztás óta van napirenden minden fontosabb internetes szolgáltatásnál, hogy az üzemeltetőknek komoly felelősségük van abban, hogy milyen tartalmakat engednek a felhasználók elé, ezért a Youtube az idei évben átáll arra, hogy megbízható videók legyenek az ajánlott videók között. Ez azt jelenti, hogy azokat a videókat, amik a szürke zónába esnek, vagyis nem tiltják a felhasználási feltételeket, de nem is tekinthetőek biztonságos tartalomnak, azokat a cég igyekszik kiszűrni, és minél inkább a Youtube mélyére száműzni őket. Tipikusan ilyen tartalmak a Youtube szerint a csodaszereket kínáló videók, az összeesküvés-elméleteket terjesztő videók, vagy az olyanok, amik olyan nyilvánvaló tudományos sületlenségeket állítanak, mint hogy a Föld lapos lenne.

A Youtube a szűrésben mesterséges intelligenciát és emberi szerkesztőket egyszerre alkalmaz majd, hogy minél pontosabban tudják szűrni a tartalmakat.

(via Youtube)

Rovatok