Index Vakbarát Hírportál

Cápaálló ruhával kísérletezik egy ausztrál egyetem

2019. január 29., kedd 19:03

Teljesen újszerű úszóöltözetekkel kísérleteznek egy ausztrál egyetem kutatói, amelyek a tervek szerint jobban védenének a cápatámadásokkal szemben – írja az MTI.

Az adelaide-i Flinders Egyetem szakemberei állami támogatást is kaptak a projektre, melynek keretein belül egy olyan neoprén anyaggal kísérleteznek, ami elsősorban a cápatámadással járó vágások és a harapások ellen lehetne hatásos, így jelentősen csökkenthetné a vérveszteség mértékét az áldozatoknál.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a ruha sem fogja megakadályozni a töréseket és a roncsolódásokat. A legtöbb halálesetért ugyanakkor a vérveszteség a felelős, így ennek mérséklése, illetve a gyors orvosi segítség biztosítása remélhetőleg csökkenti majd a halálos áldozatok, és a sérülések számát.

– mondta Charlie Huveneers, a projekten dolgozó szakemberek egyike.

Tavaly összesen huszonhét cápatámadás történt ausztráliai vizeken, ezek közül pedig csupán egy volt halálos, ami elenyészőnek tűnik a strandokra látogató emberek millióhoz képest, de így is minden esetben megjelennek azok a hangok, melyek szerint nem eléggé biztonságosak az ausztrál strandok.

A kutató éppen emiatt kiemelte, hogy hiába kicsi az esélye annak, hogy valaki cápatámadás áldozata lesz, rengetegen így is félnek a cápáktól. Mint mondta, egy cápatámadásnak komoly következményei lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy mindig legyenek új technológiák az ilyen támadások okozta sérülések meggátolására.

Az új neoprén ruhákat a jelenleg is forgalomban lévő úszóöltözetekkel fogják összehasonlítani, a tesztek eredményeit pedig még idén közzéteszik majd.

(Borítókép: Peter Parks / AFP)

Rovatok