Index Vakbarát Hírportál

Március 7-én startolhat újra a SpaceX rakétaszörnyetege

2019. január 29., kedd 12:08

Beadta az engedélykérést a SpaceX az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottsághoz (Federal Communications Commission – FCC) az Arabsat 6A kommunikációs műhold pályára állításához, értesült a NASASpaceflight újságírója. Ez azt jelenti, hogy hamarosan sor kerül a Falcon Heavy rakéta második útjára, ami egyben az első fizetős küldetése lesz a SpaceX gigászi rakétájának. A kérvényben megjelölt startidőpont: 2019. március 7.

A Falcon Heavy első tesztrepülésére egy évvel ezelőtt, 2018. február 6-án került sor. A gyakorlatilag három Falcon-9 rakétából összelegózott szerkezet csaknem tökéletesen működött, sikeresen Nap körüli pályára állította Elon Musk meggypiros Tesla Roadster sportautóját, majd a három első fokozat közül kettő sikeresen landolt is, csupán a középső visszatérése nem sikerült úgy, ahogy tervezték (elfogyott a landoláshoz szükséges üzemanyag és a drónhajót elvétve az óceánba csapódott).

A márciusi küldetés során a szaúd-arábiai Arabsat 6A műholdat geostacionárius pályára állítja majd a rakéta. Az amerikai Lockheed Martin által épített hattonnás kommunikációs műhold telefonos, televíziós, internetes és titkosított csatornákon sugároz majd, miközben a közel-keleti térség fölött egy helyben tartja a pozícióját.

A második Falcon Heavy-küldetést nagy várakozások előzik meg, vajon sikerül-e újra a 70 méter magas rakétának 27 hajtóművével, 22 819 kN tolóerővel elemelkednie a floridai űrközpontból, hogy aztán a két oldalsó gyorsítófokozat tökéletes összhangban landoljon a két szárazföldi célterületen. A középső fokozat visszatérése (az Of Course I Still Love You drónhajóra) egyelőre kérdéses, mivel túl nagy magasságból kell majd visszatérnie, egyszóval lehet, hogy kissé ropogósra sül a légkörbe való visszatérés során.

A két oldalsó Falcon-9 gyorsítórakéta már meg is érkezett SpaceX floridai bázisára, és ha befut a középső, központi elem is, megkezdődhet az összeszerelés, amit a függőlegesbe állítás tesztje, majd a statikus hajtóműteszt követ majd. Ha mindezekkel probléma nélkül megvannak, akkor jöhet az újabb látványos start – ami egyébként ezúttal éjszaka lesz.

Nyitókép: SpaceX

Rovatok