Index Vakbarát Hírportál

Jönnek a terabájtos okostelefonok

2019. január 30., szerda 15:43

A közeljövőben piacra kerülhetnek az első 1 terabájtos tárhellyel felszerelt Samsung okostelefonok, írja az Engadget. És mindez nem valami homályos jóslat, ugyanis maga a Samsung közölte, hogy iparágon belül elsőként megkezdték a legújabb fejlesztésű "beépített univerzális flashmemória" (embedded Universal Flash Storage – eUFS 2.1) okostelefonos memóriachipek sorozatgyártását, amik átlépték a bűvös 1 terabájtos határt.

Mindez azt jelentheti, hogy a Samsung leendő zászlóshajói – akár már idén az Galaxy S10 – asztali számítógépekéhez mérhető tárhellyel rendelkeznek majd, nem lesz szükség tárhelybővítő microSD kártyákra. A Samsung létező igényt ismert fel a fejlesztéssel: a telefonos kamerák egyre növekvő megapixelszámai miatt, a telefonokkal készíthető egyre nagyobb felbontású videók világában szükség is van a lehető legnagyobb telefonos tárhelyre. A Samsung szerint az 1 terabájtos telefonos tárhely akár 260 darab tízperces 4K UHD videó tárolására is elég lehet.

Az 1TB-os eUFS-nak minden eddiginél fontosabb lesz a szerepe abban, hogy közelebb vigye a Samsung telefonok következő generációját a laptopok, notebookok felhasználói élményéhez, mondta Cheol Choi, a Samsung Electronics Memory Sales & Marketing ügyvezető igazgatóhelyettese. Túl azon, hogy nagyobb tárhelyet kínálnak az új chipek, gyorsabbak is lesznek, mint az átlagos SSD, microSD memóriakártyák: 1000 megabájt/másodperces olvasási sebesség kétszer gyorsabb mint a legtöbb SSD-é, az írási sebesség pedig ötszázszor gyorsabb mint egy jobb microSD kártyáé (100 IOPS vs 50 000 IOPS/másodpercenként elvégezhető input/output műveletek száma). Mindeközben maga chip nem lett nagyobb mint a Samsung korábbi, 512 gigabájtos chipje (11.5mm x 13.0mm), azaz nem kell attól tartani, hogy emiatt nő a telefonok mérete.

Rovatok