Index Vakbarát Hírportál

Sünit tart otthon? Ne puszilgassa!

2019. január 31., csütörtök 10:27

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) halálosan komoly figyelmeztetést adott ki, amelyben nyomatékosan kérik a törpesünök gazdáit, hogy ne csókolják meg kedvenceiket. Egy jelenleg dúló szalmonellajárvány ugyanis vélhetően ezen intim pillanatokból indult ki.

A törpesünök az utóbbi években talán a legdivatosabb házi kedvencekké váltak, ami nem is csoda, hiszen ugyanolyan aranyosak, mint a nagy sünök kölykei, csak ők sosem lesznek nagyok. Olyan ennivalók, hogy sok gazda egyszerűen nem tudja megállni, hogy csókolgassa őket.

Pedig ezt nagyon nem kéne, mert számos betegséget, például szalmonellát terjeszthetnek, figyelmeztet az amerikai Betegségellenőrző és -megelőző Központ (CDC). Sőt, ez nem csak elméleti lehetőség, hanem egy Minnesotában és más államokban most kitört szalmonellajárvány konkrétan törpesünökből indult ki. A jelentés szerint a CDC munkatársai 11 szalmonellafertőzött fiatalt azonosítottak (a legfiatalabb 2, a legidősebb 28 éves). A tőlük vett baktériumminták genetikai elemzése szerint e kórokozók közeli rokonai egymásnak, vagyis vélhetően egy forrásból indult ki a fertőzés. A betegek (akik közül senki sem halt meg) között

semmi kapcsolatot nem találtak, kivéve azt, hogy a 11 beteg közül tízen a tünetek megjelenése előtti héten törpesünökkel kerültek közeli kapcsolatba (többen puszilgatták őket).

Két beteg otthonában tartott három törpesünből ki is mutatták a megbetegedésekért felelős szalmonella baktériumot, bár ezeket nem ugyanattól az állatkereskedőtől vették. A CDC szerint ezért, függetlenül a forgalmazótól, óvatosnak kell lenni a törpesünökkel.

Mint írják, a szalmonella kórokozóját az ürülékük terjeszti, amit azonban jellemzően szétkennek mindenhol, így úgy kell tekinteni őket, hogy mindenük és a teljes lakhelyük is fertőző lehet. Nem szabad csókolgatni és az arcunkhoz dörgölni a sünöket. Nem szabad nekik hagyni, hogy szabadon kóricáljanak ott, ahol eszünk vagy élelmiszert tárolunk. Minthogy pedig az 5 évnél fiatalabb gyerekek és a 65 évnél idősebb emberek immunrendszere gyengébb, és jobban ki vannak téve a szalmonellafertőzésnek,

a CDC nincs meggyőződve arról, hogy a kisgyerekek és az idősek közelében a törpesün lenne az ideális háziállat.

Rovatok