Index Vakbarát Hírportál

A NASA kutatói se tudják, mi borítja a világ egyik legfiatalabb szigetét

2019. február 5., kedd 11:30

A NASA kutatói először látogatták meg a Tonga mellett három éve létrejött szigetet, ahol valami különös ragadós iszapot, növényeket és madarakat találtak – írja a Guardian.

A mai napig névtelen sziget egy vulkánkitörés során jött lére 2015-ben, és ez az egyike annak a mindössze három szigetnek, amely az elmúlt 150 évben született és túlélte az első néhány hónapot. A kutatókat azért hozta lázba, mert még mindig keveset tudnak a szigetek születéséről és fejlődéséről, és ez az új példány ritka alkalmat nyújt ennek a folyamatnak a tanulmányozására.

A NASA csapata először műholdképeken kezdte vizsgálni a szigetet, majd még októberben személyesen is meglátogatták, amiről egy január végi blogposztban számoltak be. A vegetáció már elkezdte magáévá tenni a szigetet, feltehetően a fölötte elrepülő madarak által leejtett magvakból. Madarak is költöztek már be, gyöngybaglyot és több száz csérfélét is láttak a kutatók.

A szigetet borító világos, agyagszerű, ragadós iszappal viszont egyelőre a kutatók se tudtak mit kezdeni, nem tudják, hogy pontosan mi az, miből áll és hogyan került oda. Annyi világos, hogy nem vulkáni hamu, ami pedig logikus lett volna a sziget eredetét tekintve.

A kutatók kőzetmintákat is gyűjtöttek, illetve egy nagy pontosságú GPS-jeladót és egy drónt is elhelyeztek a szigeten, hogy pontosan meghatározzák a tengerszint feletti magasságát, illetve közelebbről megfigyelhessék a kialakuló élővilágát. Most készítenek róla egy 3d térképet, és azt tervezik, hogy jövőre újra visszatérnek.

A jelenlegi becslések szerint a sziget körülbelül 30 évig maradhat még fenn, mielőtt megadja magát az óceán nyomásának.

Rovatok