Index Vakbarát Hírportál

Átdrótozza az agyat az MSI laptopja

2019. február 6., szerda 05:29

A tajvani gyártó betörne az üzleti világba, de közben megtartja a gémer gyökereit. Csak nehogy a két szék közé a padlóra essen.

Videojátékosoknak már sok remek laptopot gyárt az MSI, és a társaság most próbára tenné magát az üzleti gépek jóval nagyobb piacán is, ahol ádáz harc megy a vevőkért, a versenytársak közt pedig olyan nagyágyúk vannak, mint a Microsoft Surface, a Lenovo Thinkpadek, és az Apple Macbookjai. Elég fontos lehet ez az új irány a cégnek, mert egyenesen a tajvani központból írtak nekünk, hogy lennének tesztelhető gépeik, ha kíváncsiak vagyunk rájuk. Kíváncsiak voltunk.

A PS42 elég jól összerakott gép, és a benne dolgozó hardver szuperül helyt áll az üzleti környezetben. Sőt, annyit még a gémer gyökereikból is megtartottak, hogy a Fortnite fusson rajta. A lokalizációt viszont komolyan kellett volna venni, mert amikor egy laptopot tartalomgyártásra kell használni napi 8-10 órán át, akkor már nem elég, hogy a megvannak a WASD gombok.

Mi ez, egy Lamborghini? - kérdezte egy kolléga, aki végignézte a gép kicsomagolását. A szálcsiszolt alumínium borítás szép, de annyira azért nem látványos, mint a tükörfényesre polírozott sportautók, csak a hátlapon lévő MSI-pajzs téveszti meg az a laikusokat. Nem is a kinézete fogott meg az első pillanatban, hanem a súlya, az egész csak 1,2 kilogrammot nyom. A kijelzője remek, jó a fényereje, a matt felületen nem tükröződik a külvilág, a full HD felbontáson szépen jelennek meg a tartalmak. Alig van kávája, így 14 colos panellel is kényelmesen hordozható maradt a gép mérete. 

Mivel a grafikát egy Nvidia GeForce 1050 Max-Q videokártya hajtja meg, még az aprócska touchpadet is elnéztem az MSI-nek, és inkább rákötöttem a laptopra egy gémer egeret. Azt viszont nehéz volt lenyelni, hogy a magyar ékezetes betűket nem sikerült jól elhelyezni.

Az ékezetes gombokat mintha csak ráejtették volna a klaviatúrára, és oda rögzítették őket, ahová pottyantak

Az Enter gomb túl széles, ott kéne lennie mellette az ű betűnek, ehelyett viszont az ű gombja az Enter fölé került, és kétszer akkora, mint bármelyik másik karaktergomb. Az í betű pedig egészen szokatlan helyen, a szóköz és az Alt-Gr között kapott helyet, pedig eredetileg a bal shift mellett lenne a helye.

Ezek a módosítások pár hét használat után teljesen átdrótozták az agyamat. Azt gondoltam, adok egy igazi esélyt az MSI PS42-nek, hátha hozzá lehet szokni, elkezdtem ezen dolgozni, erre úgy hozzászoktam, hogy most minden más, normális karakterkiosztású gépen a szóközt nyomom le az í helyett. Meglepő, de az átméretezett ű betűnek nem volt ilyen hatása, mindvégig mindig entert nyomkodtam helyette. Ez igen kellemetlen, mert az amerikai lapok tesztjeiben jónak találták a billentyűzetet. Welcome to the világpiac.  

A vékony kávák miatt a webkamerának nem jutott hely a kijelző fölött, ezért egyszerűen átrakták alá. Ezzel az MSI is beszállt az orrszőrszépségversenyek nem hivatalos támogatói közé, és videótelefonálás közben a gombokon ugráló ujjainkra azt hiheti a csevegőpartnerünk, hogy bábjátékkal próbálunk valamit előadni. De legalább abban biztosak lehetünk, hogy senki sem kémkedik utánunk! Az F6 gomb lenyomásával hardveresen letiltható a webkamera, mégpedig annyira, hogy ebben az állapotában a Windows 10 Kamera applikációja hibaüzenetet dob, hogy nem talál megfelelő eszközt. 

Ki kellett hagyni a felszerelésből az arcfelismerést segítő infrakamerát is, cserébe viszont van egy gyorsan és elég megbízatóan működő ujjlenyomatszenzor a touchpaden, amivel pillanatokat alatt beléphetünk a Windowsba.

Jól bővíthető a PS42, van rajta normál méretű hdmi, két kis usb-c aljzat, jackdugó, két normál méretű usb 3.1 port a gyors adatátvitelhez, és egy normál méretű sdkártya-olvasó. Sajnos a töltést nem tudták megoldani az usb-c csatlakozóval, ezért a kifejezetten csúnya általános töltőkábelt kell használni. Nálunk egy 8 GB RAM-mal felszerelt változat járt, amit egészen 16 GB-ig bővíthető, tárhelyből pedig egy 512 GB-os M.2-es PCIe ssd-t építettek be. A rendszert Intel Core i7-8550 hajtja meg, ami elterjedt csúcsproci az ultrabookok kategóriájában. 

Kezdetnek jó a PS42, de erős konkurenciával kell számolni: Asus Zenbookok, Lenovo Thinkpadek kaphatók  hasonló áron - az általunk tesztelt konfiguráció 410 ezer forintba kerül . Az MSI-nek alaposabban meg kell ismernie az üzleti vevők igényeit, mert olyan apróságokkal rontotta el a felhasználói élményt, amelyek kiküszöbölése nem kerülne pénzbe. A bizarr billentyűzet miatt csak azoknak javasolható, akik nem írnak sok szöveget, esetleg képpel vagy videóval dolgoznak. A grafikus kártya arra is jó, ha az otthonunktól távol akarunk videojátékokat futtatni, és de mindezt színes ledek nélkül, vékony és könnyű kialakítással képzeljük el. Ugyanakkor nem ez a gép lesz a multimédiás mindenes a gyenge hangrendszere miatt.

Érdemes lesz figyelni az MSI-t, hogy mit alkot ezen a piacon, képes lesz-e fejlődni azokon a területeken, amelyek a hétköznapi munkavégzéshez elengedhetetlenek. 

(Borítókép: Index)

Rovatok