Index Vakbarát Hírportál

Tavaly is meleg volt, de a java majd csak most jön

2019. február 6., szerda 21:33

Szerdán közzétett jelentések szerint 2018 csak az eddigi negyedik legmelegebb év volt, brit meteorológusok azonban arra számítanak, hogy a következő öt évben még melegebb lesz és rekordok dőlhetnek meg – írja az MTI.

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Irodája, a genfi Meteorológiai Világszervezet (WMO) és két amerikai szervezet, a NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) is szerdán publikálták külön-külön elvégzett elemzéseiket a globális hőmérséklettel kapcsolatban. Az eredmények egybehangzó állítása szerint 2018 a negyedik legmelegebb év volt a sorban

Ez a négy év együttvéve egyébként melegebb volt, mint bármely más négyéves periódus korábban, de azt érdemes kiemelni, hogy a 2016-ig tartó folyamatos növekedés után most két egymást követő évben nem dőlt meg a melegrekord.

A brit meteorológiai hivatal számításai szerint ugyanakkor kár lenne örülni, mert a következő öt év átlaghőmérséklete számításaik szerint 14,73 és 15,27 Celsius fok között várható, ami azt jelenti, hogy 

melegebb lesz, mint a jelenleg a csúcsot jelentő elmúlt négy évben.

Az NOAA adataiból egyébként az derült ki, hogy tavaly az átlaghőmérséklet 14,69 Celsius fok volt, ami 0,79 Celsius-fokkal melegebb a 20. századi átlagnál, az iparosodás előttihez képest pedig kereken 1 fok volt a melegedés.

A tudósok szerint a most közzétett adatok világosan jelzik, hogy folytatódik a hosszú távú klímaváltozás, ami összefüggésben van a levegőben lévő üvegházhatású gázok rekordnagyságú koncentrációjával. Az ENSZ értékelése szerint a világ jelenleg afelé halad, hogy a Földön 2100-ra 3 Celsius fokkal vagy annál is többel nő az átlaghőmérséklet.

Rovatok