Index Vakbarát Hírportál

Ezek a mobilok nem mennek szét egy eséstől

2019. február 7., csütörtök 05:15

Legtöbbünknek a CAT neve ugrik be, ha gyárilag ütésálló telefonokról van szó, pedig a RugGear is közel másfél évtizede ezen a pályán mozog, leginkább ipari célokra gyárt mobilokat. A vállalat története attól válik igazán pikánssá, hogy Oliver Schulte, a cég vezérigazgatója korábban a CAT márkanéven mobilokat gyártó Bullitt Groupnál vezette a  mobilos üzletágat, és ezt megelőzően dolgozott a Nokia márkát felélesztő HMD Globalnak, valamint a HTC-nek is. Bár Hongkongban van a vállalat központja, nagyon igyekeznek kihangsúlyozni, hogy a termékeiket Németországban tervezik.

Négy telefonnal és egy tablettel igyekeztem bepótolni a tudnivalókat a RugGearről, de van nekik egy tucatnyi különböző eszközük. A rózsaszín tok és a kiterjesztett valóság értelemszerűen nem opció, formára és súlyra inkább a 90-es évek végét idézik. Annyiban azért megfelelnek a kor elvárásainak, hogy az okosabb változatokon Android fut, többnyire a 8-as verzió.

Az egy dolog, hogy főleg az iparnak gyárt a RugGear, ettől még bizonyos modelleket inkább a köznépnek javasolnak, nem a nagyvállalatoknak. Az utóbbiaknál olyan extrák is megjelennek, mint a magán 4G-hálózatok támogatása, ami nem valami milliárdosoknak való úri huncutság, hanem akkor használják, ha a világ egy eldugott szegletében cégek építenek maguknak mobilhálózatot. Mondjuk a tundra közepén, vagy egy tengeri olajfúrótornyon. Az olajfúrótorony egészen konkrét célterülete a RugGearnek, mert a mobilokat úgy alakítják ki, hogy robbanékony gázok jelenlétében is teljesen biztonságosak legyenek, és ne tudják egy szikrával belobbantani mondjuk a benzingőzt.

A vállalati csoportba tartozik a RG910 tablet és az RG740 mobil, amelyek egészen úgy festenek, mint a hétköznapi termékek, csak nehezek, mint a kő. Ezeken is találunk pár megirigyelhető extrát, a Macbookokéhoz hasonló mágneses töltőt például el tudnám viselni az irodai munkára tervezett mobilomon is, mert ezt biztosan nem fogja senki sem tartósan kölcsönlopni, mint az usb-c kábeleket.

Az androidos tabletnek dokkolóportja van, külső usb eszközt lehet rákötni, van egy biztos fogást segítő pánt a hátlapon, ami alapján akár a gyerek kezébe is passzolna, de egyrészt nem fut rajta a Fortnite, másrészt a bőven 300 ezer forint fölötti ár enyhe túlzás az otthoni használathoz. Az iparban viszont ezek közül egyik sem jelent hátrányt.

Még a régifajta felépítésű, ősrégi bunkofonokra emlékeztető RG310 is a nagyvállalati felhasználókat célozza meg, de ez egy kiránduláson is hasznos lehet, mert a 3600 mAh-s aksi és a kis méretű kijelző kombinációja nevetségesen hosszú üzemidőt garantál. Már amennyiben nem használjuk egész éjjel az 1000 Lux fényerejű beépített elemlámpát, amivel 70 méterre el tudunk világítani.

Ezen egy furcsa Android-változat fut, és bármilyen meglepő, érintőkijelzője van, amin ha úgy adódik, mikroszkopikus virtuális billentyűzeten is bepötyöghetjük a jelszavainkat. Ezeket a mobilokat nyilvánvalóan nem az Instagramhoz fejlesztették, nincs is meg a szokásos Play Áruház, de azért mp3-at lehet rajtuk hallgatni, és megvannak az alapeszközök, mint a naptár, a böngésző és a tennivalók listája.

A mobiltelefonnal felszerelt elemlámpának megvan a fogyasztói változata is, ez a legalapabb RG100 modell, amelyben még mindig 700 Lux fényerőt (50 méterre hitelesítve) és 40 nap készenléti időt kapunk a 2400 mAh-s aksitól. Fesztiváltelefonnak sem utolsó, simán megtaláljuk vele a sátrunkat, és még a menő okostelefonról sem kell végleg lemondani. Ez a mobil ugyanis bluetooth kihangosítóként tud működni, szóval nemcsak a saját GSM SIM-kártyájával tudunk telefonálni, hanem a táskánkban védett helyen lévő okostelefonunkkal is párosíthatjuk, hogy úgy használjuk, mintha kihangosító vagy bluetooth headset lenne.

Rovatok