Index Vakbarát Hírportál

Júliusban visz először embert az űrbe a SpaceX

2019. február 7., csütörtök 13:21

Júliusban hajthat végre először tesztrepülést a NASA űrhajósaival a SpaceX magáncég visszatérő űrhajója, a Dragon–2, az első tesztrepülés pedig február 16-ról március 2-re csúszik – olvasható az űrügynökség honlapján.

A SpaceX által is repülhető űrhajójának az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban lett volna az első ember nélküli tesztje, és decemberben az első emberes, ebből azonban nem lett semmi, ahogy a jelek szerint az ezután kitűzött február 16-i tesztből sem lesz.

A SpaceX mellett ugyanakkor a Boeing hasonló projektje is tovább csúszott, így továbbra is Musk cége lehet az első, aminek emberekre tervezett kereskedelmi űrhajója bedokkol a Nemzetközi Űrállomásra.

Az ember nélküli tesztek nemcsak az eszközök miatt hasznosak, hanem azért is, mert ezekkel a földi irányító személyzet is fel tud készülni az első emberes tesztekre.

– mondta Kathy Lueders, a NASA űrhajósokkal végzett űrrepülési programjának igazgatója.

A NASA Elon Musk SpaceX vállalkozásával és a Boeing céggel kötött szerződést visszatérő űrhajók megépítésére, hogy az űrkutatási hivatal új űrhajók és űrrakéták fejlesztésére összpontosíthasson, amelyek képesek lesznek űrhajósokat szállítani a Holdra és a Marsra. A SpaceX teherűrhajói 2012 óta szállítanak rakományt a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomásra. 

A szerdai bejelentés egyébként a SpaceX óriás hordozórakétája, a Falcon Heavy első indulásának egyéves évfordulóján hangzott el.

Rovatok