Index Vakbarát Hírportál

Orbánhoz fordultak a hazacsábított kutatócsoportok, hogy állítsa meg Palkovicsot

2019. február 8., péntek 12:41

Orbán Viktor miniszterelnöktől kérnek segítséget a Lendület kutatócsoportok vezetői, hogy függessze fel az MTA átgondolatlan átalakítását. „Csak így orvosolható a jelenlegi bizonytalanság, amely egyre többünket kényszerít annak megfontolására, hogy hazánkat hátrahagyva munkánkat máshol folytassuk” – írják. A segélykérő levelet 91 vezető kutató írta alá, az elmúlt években Lendület programot nyerő támogatottak több mint fele.

A Lendület Program az elmúlt évek magyar tudománytámogatásának sikertörténete, ez az a kutatási lehetőség, ami sok fiatal tehetséget hazacsábított, hogy Magyarországon hozzanak létre kutatócsoportot, és állami támogatással itthon folytassák a tevékenységüket. 2009 óta 164 kutatócsoport jött így létre, közülük 91-nek a vezetője írta alá most azt a levelet, amivel Orbán Viktorhoz fordultak a Palkovics-féle törekvésekkel szemben.

Aggodalommal és megdöbbenéssel figyeljük az Innovációs és Technológiai Minisztérium lépéseit, amelyek gyökeresen átalakítanák a Magyar Tudományos Akadémia intézményrendszerének finanszírozását és magát a tudományos életet

 – áll a „Tisztelt Miniszterelnök Úr!” megszólítású levélben. A kutatók arról igyekeznek meggyőzni a címzettet, hogy többek között éppen a Lendület program sikere bizonyítja, hogy az ellentétes véleményekkel szemben az MTA „szakmai szempontok alapján, saját hatáskörben” már véghez vitt egy sor átalakítást, ami egy jó struktúrát hozott létre.

A Lendület-csoportok vezetőiként arra kérjük, szólítsa fel miniszterét, hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető átalakításokat a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével együttműködésben folytassa. A jelenleg zajló, érdemi tárgyalások nélküli átalakítási folyamat és az általa keltett bizonytalanság hosszú távon éppen azt rombolja le, amire az innovációs potenciál épül.

A kutatók az intézményhálózat tervezett feldarabolását és az alapfinanszírozás megszüntetését szeretnék megállítani. Véleményük szerint a Palkovics-féle terv még a saját minisztériumi munkaanyagának megállapításaival és a hivatkozott külföldi finanszírozási modellekkel is ellentétes.

A tervezett forráselvonások alapvető nemzeti értékeket képviselő nagy múltú műhelyek megszűnését kockáztatják, különösen a humán és társadalomtudományok terén

– írják, majd így fejezik be:

A leghatározottabb kérésünk, hogy függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát.

A nyilvánosságra hozott levél teljes terjedelmében itt olvasható az aláírók névsorával együtt.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok