Index Vakbarát Hírportál

Légköri robbanás tarolta le a Közel-Keletet 3700 éve

2019. február 11., hétfő 15:04

Meteor vagy üstökös robbant fel 3700 évvel ezelőtt a Holt-tengertől északra fekvő terület fölött, a  Jordán folyó völgyénél, és körülbelül 500 négyzetkilométeres területen mindent elpusztított.

Régészeti bizonyítékok alapján nemcsak a városok és a falvak váltak a hatalmas robbanás áldozatává, de még a korábban termékeny talaj is eltűnt, a Holt-tenger szulfátokat tartalmazó sója borított be mindent az esemény lökéshullámai miatt. A környéknek 600 évre volt szüksége, hogy helyreálljon a talaj, és megint benépesítsék.

A tudósok a robbanásban elpusztult egyik város, Tall el-Hammam környékén fedeztek fel olyan kerámiatöredékeket, amelyeknek a felszíne üveggé változott a hőmérséklet hirtelen megnövekedésétől, és az agyagban megtalálható cirkónium is gázzá vált.

Ehhez legalább 4000 Celsius-foknak kellett lennie

A hőség azonban nem tartott olyan sokáig, hogy teljesen áthevítse a kerámiát, így azoknak a felszín alatti része viszonyleg érintetlen maradt.

Minden jel arra utal, hogy egy kozmikus robbanás történhetett a környéken, hasonló ahhoz, ami 1908. június 30-án letartolta a szibériai Tunguszka környékét. Ott is akkora erejű volt a robbanás, hogy a legelésző állatok hamuvá égtek, és 30 kilométeres körzetben minden fa gyökerestül kiszakadt. 

Más ásatások is arra utaltak, hogy a környéken 3700 évvel ezelőtt egyszer csak eltűnt minden élet - mondta Phillip Silvia, a Tall el-Hammam ásatási projekt vezetője. Krátert a környéken nem találtak, ezért nem tudni, hogy üstökös vagy meteor robbant-e fel a levegőben. A kutatók becslései szerint a robbanás 1 kilométernél kisebb magasságban következett be.

(Space.com)

Rovatok