Index Vakbarát Hírportál

Kütyükkel tanulhatunk szépeket álmodni

2019. február 12., kedd 14:38

Most már vannak olyan eszközeink, amelyekkel kísérleti úton lehet befolyásolni az álmok tartalmát és olyanok is, amelyekkel a tudatos álmodás gyakoriságát lehet elősegíteni - írta meg beszámolójában Simor Péter, a PPK Pszichológiai intézet Affektív Pszichológia Tanszékének adjunktusa, aki január végén a bostoni MIT egyetem alváskutatással foglalkozó workshopján vett részt előadóként.

Kimutatták, hogy a gyakori rémálmokról beszámoló emberek alvása közben van egyfajta általános fokozott éberség. Az alvás során két nagy erő dolgozik, az egyik célja az, hogy zavartalanul aludjunk, a másiknak pedig az, hogy valamennyire a környezetünkre is figyeljünk közben.

Néha felborulni látszik az egyensúly, a környezeti monitorozás dominál, zavart szenved az alvásszabályozás, amely az alvás mélyülését, a külső ingerek kizárását szolgálná. Amikor az alvás amúgy is sekélyesebb és hajlamosabb töredezetté válni, akkor szoktak leginkább megjelenni a rémálmok, és a fokozott éberség ahhoz is hozzájárulhat, hogy ezekre jobban emlékezzenek az emberek, amikor felébrednek.

A konferencián bemutatott eszközökkel kapcsolatban felmerült, hogy nemcsak az alvásminőséget lehet befolyásolni velük, hanem hatékonyak lehetnek a rémálomzavar kezelésében is.

Simor Péter biztatónak találta a targeted memory reactivation (TMR) módszerét (emlékezeti reaktiváció). Ennek az a lényege, hogy a napközben megtanult dolgokhoz, egy másik ingert, mondjuk egy bizonyos illatot társítanak, és ezt az illatot az alvás bizonyos szakaszaiban újra prezentálják.

Így elő tudják hívni az adott illattal társított emléket és ez jobb teljesítményhez vezet az ébrenlét során.

Ezt a módszert próbálnák ki arra, hogy pozitív élményeket is előhívjanak olyan személyeknél, akik gyakran álmodnak rosszat. Egy ilyen kísérlethez fel lehet használni például olyan mobilhoz kapcsolódó EEG-készüléket, amely érzékeli, hogy az alvás mely szakaszában vagyunk, és a megfelelő pillanatban aktiválhatja a kiválasztott illat bepermetezését.

Simor Péter szerint elképzelhető, hogy a jövőben  pszichoterápiába, vagy az alvászavarokat célzottan kezelő terápiás módszerekbe is beépülhetnek ezek a digitális eszközök. 

Rovatok