Index Vakbarát Hírportál

Vége a Mars One bolygófoglaló tervének

2019. február 12., kedd 09:31

Ahogy az várható volt, becsődölt az emberek Marsra utaztatását tervező vállalat, a holland vállalkozó Bas Lansdrop által alapított Mars One. A vállalkozás profitorientált része, a Mars One Ventures nevű cég még januárban ment csődbe, de ezt nem verték nagy dobra.

A Svájcban bejegyzett Mars One Ventures AG kereken 100 millió dollárt ért, amikor egy bázeli bíróság kimondta a csődöt. A brit bejegyzésű leányvállalatának csupán 20 ezer font maradt a bankszámláján. A nonprofit Mars One Foundation nevű alapítvány továbbra is működik, de befektető nélkül aligha tud haladni a tervek megvalósításával.

Bas Lansdrop azt találta ki, hogy egy tévés valóságshow bevételeiből finanszírozza a Mars One küldetését, ami abból állt volna, hogy embereket visznek el a bolygóra, és a műsor közvetítési jogait világszerte értékesítik. 

Ezt a tervet sokan kritizálták, leginkább azzal, hogy a tévés bevételekből aligha jönne ki az űrutazás költsége, a bostoni MIT kutatói pedig még azt is kiszámolták, hogy Lansdrop műsora igen hamar véget érne, mégpedig a Marsot kolonizáló csapat gyors halála miatt.

(Engadget)

Rovatok