Index Vakbarát Hírportál

Az űrben van a világ legnagyobb dobja

2019. február 13., szerda 17:35

Bár a Guiness-rekordok könyvébe egy hagyományos koreai hangszer, egy 5,54 méter átmérőjű és 7 tonnát nyomó CheonGo került be be a világ legnagyobb dobjaként, ezek a földi hangszerek a legnagyobb ismert dobnak a nyomába sem érhetnek, mert az magánál a Földnél is nagyobb. 

A bolygónkat körülvevő magnetopauza, amely megvéd minket a napszél káros hatásaitól, egy gigantikus és összetett hangszerként működik a Nature Communications tudományos lapban publikált cikk szerint. 

Amikor a plazmasugár eléri a magnetopauzát, felszínén hullámminták alakulnak ki, melyek pereme nyugodt, más részei azonban vibrálnak - akárcsak a dob membránján. A fix pontok a Föld mágneses pólusai közelében találhatóak, a hullámok pedig a magnetopauza felszínét rezgetik - írja az MTI.

A tudósok a NASA Themis nevű missziója által gyűjtött adatokkal dolgoztak. A kétéves küldetés során öt egyforma szonda vizsgálta a földközeli űr fizikai folyamatait. Természetesen nem az volt a cél, hogy világrekordot állítsanak fel, hanem igyekeznek megérteni a magnetopauzában zajló folyamatokat, hogy ezek ismeretében alakítsák ki a műholdak és más űreszközök káros sugárzás ellen védelmező rendszerét.

Rovatok