Index Vakbarát Hírportál

Máris a profitot nézik a grönlandi jég olvadásában

2019. február 13., szerda 10:44

A klímaváltozás a grönlandi jég elolvadásával fenyegeti a világot, több mint egy méterrel megemelkedhet a világ tengereinek szintje, aminek katasztrofális következményei lehetnek. Ám van ennek előnye is:

Rengeteg friss homokhoz hozzáférünk

Homokra pedig nagy szükség van a világban mindenhol, mégpedig olyan minőségűre, amiből építkezni és üvegszálat gyártani lehet.  

Grönland elérhetővé váló homokkészleteiről most nem született friss tanulmány, a Nature Sustainability című tudományos lap cikke csupán új perspektívából mutat rá egy 2017-es kutatómunkára, amelyben az autonóm dán tartomány növekvő területű tengerpartjairól írtak. A növekedést ugyanis a homokos deltavidékek okozzák, ami szorosan összefügg a vastag jégtakaró elolvadásával.

Ahogy évente 269 milliárd tonna jég elolvad Grönlandnál, a folyókat duzzasztó rengeteg víz egyre több üledéket szállít a tenger felé.

Már be is árazták a klímakatasztrófa hozadékát:

a Grönland partjaihoz érkező homok piaci értéke egyes becslések szerint 2,22 milliárd dollár

A cikk szerzői csupán fel szerették volna hívni a grönlandi vezetés figyelmét a lehetőségre, amit érdemes alaposabban megvizsgálni. A mérleg egyik oldalára az ott élő 56 ezer ember biztosabb megélhetését helyezhetik, akik most főleg halászattal és bányászattal keresik meg a kenyerüket, míg a másik oldalra valószínűleg a homok kitermelése által okozott további környezetkárosító hatásokat kell helyezni.

(Gizmodo Earther)

Rovatok