Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi férfiak mobilon keresztül tarthatják rabságban feleségeiket

2019. február 14., csütörtök 13:20

Szaúd-Arábia a legmodernebb technológia segítségével biztosítja a középkort idéző nézetek hatékony fenntartását. A kormány által fejlesztett okostelefonos app azonnal jelez férfi gazdájának, ha a fennhatósága alá tartozó nő például külföldre próbál szökni.

Miután az Insider cikke nyomán napvilágra került az egyébként már évek óta létező applikáció, egyre nagyobb nyomás nehezedik a Google és az Apple illetékeseire, hogy azonnal távolítsák el az alkalmazást a Google Play, illetve az Appstore áruházakból. Az egyszerű internetezők tömegén kívül már amerikai szenátorok és jogvédő szervezetek is követelik az Absher nevű program elérhetetlenné tételét.

Szaúd-Arábiában a nők jogi státusza gyakorlatilag egész életükben megegyezik a gyerekek jogállásával a nyugati világban. Férjük vagy férfi hozzátartozóik úgynevezett gondviselőként rendelkeznek felettük, és az élet megannyi területén korlátozhatják életüket. Így csak az engedélyükkel kaphatnak útlevelet, csakígy házasodhatnak, sőt bizonyos orvosi beavatkozásokhoz is a hozzájárulásuk kell.

Csakhogy felgyorsult modern életünkben ez felügyelet sokszor nehezebb, mint néhány száz éve,

amikor a nők nem hagyták el a falut vagy a palotát. De itt lép be a modern technológia, a távfelügyeleti eszközök és az állami adatbázisok összekapcsolásából származó előnyök (amelyek ebben az esetben a nő szempontjából inkább hátrányok).

A szaúdi kormány 2015-ben készítette el az Abshert (amelynek neve szó szerint azt jeelnti, hogy Igen, uram), és nagyban megkönnyíti a férfi „gondviselők” dolgát. A férfiak a mobiljukon keresztül engedélyezhetik vagy tilthatják meg, hogy a hatalmuk alá tartozó nők például átjussanak a reptéri ellenőrzésen. Amikor ugyanis becsekkolnak, azonnal értesítés érkezik a telefonra. Egyre többen adnak hangot azon véleményüknek, hogy az app elérhetővé tételével a Google és az Apple közreműködik a szaúdi nők kizsákmányolásában.

Az utóbbi időszakban az ország de facto irányítója, Mohammed bin Szalmán koronaherceg tett néhány intézkedést (például most már a nők is kaphatnak jogosítványt), amelyek alapján egyesek bízni kezdtek abban, hogy idővel véget érhet a nők elnyomása az országban. E felfokozott várakozásokat azonban lehűtötte a kritikus emigráns újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása. A kritikusok szerint azonban egyébként sem lehet arra számítani, hogy érdemben változzon a nők státusza mindaddig, amíg érvényben vannak a gondviselői törvények.

Az Absher léte érdekes módon a legutóbbi időkig nem tűnt fel még a szaúdi nők helyzetével intenzíven foglalkozó jogvédő szervezeteknek sem. Akkor figyeltek fel rá, amikor több, az országból sikeresen elmenekült nő is arról számolt be, hogy csak úgy sikerülhetett a szökésük, hogy ellopták az apjuk vagy a férjük mobilját, és

a gondviselőjük nevében titokban az Absheren engedélyt adtak maguknak az utazásra.

Hiába, ha a technológia túl egyszerűvé tesz egy műveletet, akkor annak kijátszását is megkönnyítheti.

Rovatok