Index Vakbarát Hírportál

A tonik keserűsége az agy anatómiájától függ

2019. február 14., csütörtök 16:24

Ausztrál kutatók kimutatták, hogy azok, akiknek egy speciális agyterülete, az entohinális kérgük kisebb az átlagosnál, keserűbbnek érzik a kinin ízét másoknál.

A tonik köztudottan kinint, egy rendkívül keserű ízű vegyületet tartalmaz, amelyet hagyományosa maláriagyógyszerként alkalmaztak. Nem mindenki érzékeli ugyanakkor azonos mértékben keserűnek a kinin ízét. Az már korábban is ismeretes volt, hogy az ízlelt keserűségre hatnak a gének.  Kimutatták ugyanis, hogy a kinin érzékelt keserűsége a 12-es kromoszómán található, keserűségérzékelő receptorokat kódoló génekhez köthető.

Ez még nem is annyira meglepő, hiszen ezek a gének közvetlenül hatnak az ízérzékelő idegvégződésekre. Az már sokkal furább, amit a minap a Queenslandi Egyetem kutatói mutattak ki: az érzékelt keserűség foka összefüggésben áll az egyik agyterület térfogatával is.

Konkrétan a halántéki lebenyben található, bal oldali entorhinális kéreg mérete áll látszólag kapcsolatban a keserű ízzel. Összesen 1600 önkéntest kértek fel, hogy értékeljék a velük itatott kininoldat (nem kereskedelmi forgalomban kapható tonik, de majdnem) keserűségét, és emellett felvételt készítettek az agyukról is. Noha itt persze csak korrelációról, és nem feltétlenül ok-okozati kapcsolatról van szó, kiderült, hogy

minél kisebb az ember entorhinális kérge, annál intenzívebben érzi a kinin keserűségét 

Az entorhinális kéregről korábban is tudták, hogy köze van az érzékeléshez, de eddig azt gondolták, hogy csak a szaglásban játszik szerepet. Az egyelőre több mint bizonytalan, hogy térfogata hogyan áll kapcsolatban az ízérzékeléssel. A kutatók azt feltételezik, hogy talán az agyterület kis mérete folytán gyorsabban jut el az érzékelési ingerület a releváns agyterületekig. 

(Borítókép: Shutterstock) 

Forrás: New Scientist

Rovatok