Index Vakbarát Hírportál

Pálinkás: Palkovics miniszter stílusa kritikán aluli, méltatlan

2019. február 14., csütörtök 18:14 | aznap frissítve

Pálinkás József atomfizikus, az MTA korábbi elnöke volt a Klub Rádió Reggeli Gyors című műsorának vendége csütörtök reggel, és nem finomkodott a szavakkal, amikor arról kérdezték, mit gondol Palkovics László miniszternek az MTA átalakítását célzó törekvéséről.

Palkovics László stílusa, viselkedése, és ahogy az egészet kezeli, az kritikán aluli

– fogalmazott Pálinkás, aki egyébként 2001–2002 között az akkori Orbán-kormány oktatási minisztere volt, 2015 és 2018 között pedig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt vezette, és ebben a minőségében a magyar tudomány „jó királyaként” tartották számon.

Pálinkás a műsorban elmondta, hogy szerinte az MTA közadakozásból épített székházát nem fogják elvenni az akadémiától, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy az akadémiai kutatóhálózat működésébe jobban beleszól majd a kormány. Szerinte azonban ehhez is megegyezésre volna szükség, ahhoz pedig bizalom és tárgyalások kellenek. Pálinkás méltatta az MTA alelnökeit és Lovász László jelenlegi MTA-elnököt, aki szerinte „kompromisszumkész, tárgyalókész”. Ugyanakkor nincs miről tárgyalni, mert

a miniszter úrnak 2018 júniusától 2019. február közepéig írásban nem sikerült letennie az asztalra olyan tervet, ami tárgyalási alap lett volna

– forgalmazott. Palkovics ugyanakkor „elfogadhatatlanul méltatlanul viselkedik az MTA elnökével” – tette hozzá Pálinkás, utalva többek között arra, hogy a miniszter a kutatóintézetek finanszírozási átszervezését egyeztetés nélkül kezdte meg.

A teljes interjú itt meghallgatható, Lovász Lászlóval épp a héten készítettünk interjút az akadémiai átalakítás jelenlegi helyzetéről, a korábbi fejleményeket pedig lenti aktánkban találja meg.

(Borítókép: Pálinkás József. Fotó: Huszti István / Index) 

Rovatok