Index Vakbarát Hírportál

Befoltozzák az agyat az elbutulás ellen

2019. február 15., péntek 16:38

Visszafordíthatóvá tennék az időskori elbutulást amerikai és kanadai tudósok, és ehhez két eltérő megoldást is kidolgoztak. 

A Kaliforniai Egyetem tudósai  MRI-felvételekkel  megállapították, hogy az elbutulást az agyba szivárgó molekulák is okozhatják. Normális esetben a vér-agy gát megakadályozza, hogy nagyobb molekulák jussanak be az agyba, de az öregedéssel ez a védőhatás csökken, és az agyi felvételek szerint a negyvenes éveikben járók 30-40 százalékánál, a hatvanasok 60 százalékánál jelentkezik egyfajta szivárgás.

Nem szó szerint kell érteni, hogy a vér-agy gát kilyukad - ezeken a területeken gyulladás alakul ki, és amikor ezt sikerült megszüntetni egy új szer segítségével, javult a helyzet. Ezt idősödés jeleit mutató fiatal egereken kísérletezte ki Daniela Kaufer, a kutatás vezetője a munkatársaival. 

A kanadai tudósok Etienne Sibille, a Torontói Egyetem kutatójának vezetésével más megközelítést alkalmaztak. Ők az agy többféle betegséget érintő részére, a szomatosztatin-pozitív agysejtekre koncentráltak, amelyek az információ kódolásában vesznek részt, és ha károsodnak, túl gyenge lesz a jelük,  az nem továbbítódik az agy más részeibe.

Azonosítottak egy anyagot, amely felerősíti ezeket a jeleket. Kísérletükben az idősebb egerek, amelyek korábban nem tudtak kitalálni a labirintusból, a szer beadása után ugyanolyan jól végrehajtották a feladatot, mint fiatalabb társaik, akik nem kaptak a szerből.

Egyedül az nem biztos, hogy ezekből a felfedezésekből tényleg lesz is valamilyen gyógymód, az egérkísérletekben sikeresen tesztelt szerek ugyanis nem minden esetben hatásosak az embernél. A felfedezéseket az AAAS (American Association for the Advancement of Science) tudományos egyesület éves konferenciáján mutatták be.

(MTI)

Rovatok