Index Vakbarát Hírportál

Kutatók segítenek megszabadulni a poloskáktól

2019. február 15., péntek 13:05

Egyvalamit biztosan megtanultunk az elmúlt években a földi élővilágról:

a poloskák mindenhol ott vannak.

Megtaláljuk a mosogató alatt, a tolltartóban, az autóban, a ruhák közt. És büdösek. Ha megöljük, akkor meg ezerszer annyira büdösek, mintha békén hagytuk volna őket. Teljesen hiábavaló a küzdelem, mert minden elpusztított példányra ott van száz másik.

A Virginai Egyetem kutatói azonban nekiálltak kísérletezni, hogy megmentsenek minket a bűzbogaraktól. Fogtak néhány fadobozt, lyukakat vágtak és fúrtak rájuk, beletették a poloskákat, és jól befűtöttek nekik, hogy biztosan menekülni akarjanak. Azt akarták megtudni, hogy mekkora résen nem férnek át.

Lyukból 7 milliméter, vágásból 3 milliméter a határ 

Ez alatt biztonságban lehetünk. Más kérdés, hogy ezek igen apró lyukak, épp csak egy rizsszem férne át rajtuk, és egy átlagos ház tele van jóval nagyobb nyílásokkal. Például a páraelszívónál, vagy ahol behúzták az internetet. Arról nem beszélve, hogy nyáron szellőztetni is kell, és elég pár perc ezeknek a leleményes dögöknek, hogy berepüljenek, jól elrejtőzzenek, és a frászt hozzák ránk a szárnyaik rezgetésével, amikor a legkevésbé sem számítunk a megjelenésükre.

Most néhány biztosan csalódottak, mert arra számítottak, hogy a Poloskairtó Mega XXL Lézerágyú tervrajzát tesszük közzé. Sajnáljuk. De azért használják ki, hogy előre szóltunk. Most még talán van idő felkészülni az invázióra.

(Gizmodo)

Rovatok